Kapasiti wad Covid-19 HSI akan ditingkatkan: MB Johor

 Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) akan meningkatkan kapasiti katil di wad Covid-19 Hospital Sultan Ismail (HSI). Gambar hiasan.
Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) akan meningkatkan kapasiti katil di wad Covid-19 Hospital Sultan Ismail (HSI). Gambar hiasan.
A
A
A

JOHOR BAHRU - Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) akan meningkatkan kapasiti katil di wad Covid-19 Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini kepada 44 katil, kata Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad.

Hasni menerusi hantaran dalam laman Twitter berkata, kemudahan khemah di hadapan Jabatan Kecemasan dan Trauma HSI turut akan ditambah baik.

"(Kapasiti) hospital kluster di Mersing dan Kota Tinggi juga akan dimaksimumkan," katanya.

Beliau berkata demikian susulan baru-baru ini, tular di media sosial seorang pengguna Facebook mendakwa HSI kekurangan kapasiti menampung pesakit Covid-19 sehingga menyebabkan pesakit terpaksa ditempatkan di khemah dan hanya tidur di atas kerusi.

Untuk rekod, kapasiti katil di wad Covid-19 HSI sedia ada setakat ini berjumlah 28 katil.

Pada 2 April tahun lepas, HSI dilaporkan telah mendirikan sebuah khemah tertutup dilengkapi penyaman udara di hadapan Jabatan Kecemasan dan Trauma bagi menambah baik Pusat Saringan Covid-19 yang juga disebut ‘Kem Covid’ dalam usaha mengurangkan risiko jangkitan antara perawat dan pesakit.

Sementara itu, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan Pengarah Kesihatan Negeri Johor Datuk Dr Aman Rabu menghadap baginda hari ini berhubung tular di media sosial bahawa HSI kekurangan kapasiti untuk menampung pesakit, baru-baru ini.

Tunku Ismail menerusi hantaran dalam laman Twitter bertitah akan mendapatkan laporan yang lebih lengkap berhubung perkara itu dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya.

Artikel Berkaitan:

"Saya telah titah Pengarah JKNJ menghadap. Esok (hari ini) saya akan dapat laporan yang lebih lengkap dan akan ambil tindakan sewajarnya," titah baginda.

Johor merekodkan 1,425 kes baharu semalam, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan Covid-19 di negeri ini sebanyak 109,337 dengan 1,303 kematian. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!