Kebajikan cara KKCK

Gambar hiasan 123RF
Gambar hiasan 123RF
A
A
A

KEKANGAN pergerakan dan sekatan ekonomi berpanjangan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyebabkan ramai rakyat kita menjadi miskin. Mereka yang bekerja sendiri atau mencari upah, mungkin hilang sebahagian atau seluruh punca rezeki sekelip mata, sekali gus menjadikan mereka ‘orang miskin baharu’.

Ada pula yang dahulunya berpendapatan RM4,000 hingga RM5,000 sebulan tetapi kini tiada pendapatan namun perlu membayar ansuran pinjaman kereta, sewa rumah dan sebagainya. Alhamdulillah, kerajaan Malaysia telah diakui oleh banyak badan antarabangsa sebagai antara negara terawal yang tampil dengan pelbagai langkah segera untuk memerangi pandemik Covid-19, selain melindungi kesejahteraan rakyat dan menjaga kesinambungan perniagaan.

Pelbagai pakej rangsangan ekonomi diumumkan kerajaan untuk mengurangkan impak pelaksanaan PKP yang sudah pastinya memberi kesan ke atas setiap lapisan masyarakat, terutamanya isi rumah dalam kalangan M40 dan B40. Selain itu, pelbagai pihak dan NGO juga membantu mereka yang terkesan dengan memberikan sumbangan bahan makanan dan keperluan asas malah ada juga yang memberikan sumbangan wang.

Antara NGO yang saya kenal dan kagumi ialah Kelab Kebajikan Cakna Kelantan (KKCK). Presiden KKCK, Pui Tiong Lam, disifatkan oleh ramai orang termasuk penerima bantuan sebagai seorang insan yang ‘mudoh baso, seney kiro’ yang bermaksud orang yang sangat mesra dan sering mempermudahkan urusan orang lain.