Kesilapan silam pedoman atasi krisis

Krisis Covid-19 telah membunuh lebih 8,000 jiwa daripada lebih sejuta penduduk yang dijangkiti wabak tersebut. - Foto Bernama
Krisis Covid-19 telah membunuh lebih 8,000 jiwa daripada lebih sejuta penduduk yang dijangkiti wabak tersebut. - Foto Bernama
A
A
A

KEBELAKANGAN ini ramai merungut tentang pandemik Covid-19. Ada mempertikaikan angka yang meningkat setiap hari. Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksana untuk mengekang peningkatan angka mangsa Covid-19. Akibatnya, golongan rentan kian bertambah setiap hari.

Golongan jurutera antara yang terkesan dengan PKPD. Seorang sahabat lama menyatakan Malaysia kini dalam krisis besar abad ke-21. Krisis ini mengubah cara hidup dan bekerja. Penulis berpendapat rakyat Malaysia perlu lebih proaktif menangani krisis kesihatan. Jangan lari daripada permasalahan. Krisis adalah ancaman berbahaya luar jangka terhadap matlamat dan perancangan yang telah dibuat.

Sejarah kehidupan bangsa membuktikan manusia berdepan pelbagai krisis berulang sepanjang zaman. Sejarah kesulitan manusia dirakam dalam al-Quran sebagai panduan untuk mengatasi krisis. Penderitaan manusia sebenarnya bermula sejak zaman Nabi Adam lagi.

ALLAH SWT dalam surah Al-'Ankabuut [29:14-15] berfirman yang bermaksud: “Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya, maka ia tinggal di antara mereka 1,000 tahun kurang 50 tahun. Maka mereka ditimpa banjir besar dan mereka adalah orang-orang yang zalim. Maka Kami selamatkan Nuh dan penumpang-penumpang bahtera itu dan Kami jadikan peristiwa itu pelajaran bagi semua umat manusia.”Penulis sedar sejarah perjuangan Nabi Nuh dalam membina 'Bahtera Nuh’. Kenapa Nabi Nuh diarah membina bahtera? Kenapa kaum ‘Ad di zaman Nabi Hud dihapuskan dek tiupan angin dahsyat? Kenapa kaum Tsamud pada zaman Nabi Saleh binasa ditimpa azab? Begitu juga kaum Nabi Luth menerima azab gempa bumi bercampur angin kencang. Kaum Madyan dihancurkan ALLAH dengan hawa panas rentetan sering menipu ketika berniaga.