X

Kindly register in order to view this article
!

Tunggu 50 peratus rakyat lengkap dos vaksin

Laporan menunjukkan negara sudah mencapai tahap imunisasi lebih 50 peratus populasinya mencatat pengurangan kes pandemik itu yang ketara. Gambar kecil: Hanafiah
A
A

SHAH ALAM - Kadar 50 peratus rakyat yang sudah melengkapkan dos vaksin Covid-19 sudah memadai untuk Malaysia membuka kembali aktiviti sosial.

Pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun berkata, ia kerana laporan menunjukkan bahawa negara yang sudah mencapai tahap imunisasi lebih 50 peratus, populasinya mencatat pengurangan kes pandemik ketara.

"Pada saya, 50 peratus lengkap dos vaksin sudah memadai. Kalau kita tengok apa yang berlaku di beberapa negara di Eropah ketika ini mereka hanya dalam sekitar 40 hingga 50 peratus yang sudah lengkapkan dos vaksin.

"Tapi kalau kita lihat mereka sudah kembali melakukan aktiviti seperti biasa antaranya menonton bola di stadium, kelab malam dan aktiviti sosial lain telah dibuka.

"Ia kerana mereka percaya bahawa 40 hingga 50 peratus daripada jumlah keseluruhan rakyat yang sudah melengkapkan dos vaksin adalah cukup untuk mereka mulakan aktiviti sosial," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada memadai jumlah 50 peratus rakyat di negara ini melengkapkan dos vaksin untuk kerajaan membuka kembali aktiviti sosial.

Bagaimanapun, Hanafiah berkata, kerajaan perlu memastikan sekurang-kurangnya 90 peratus atau lebih individu yang menerima vaksin penuh itu terdiri daripada pekerja dalam sektor perkilangan, pembuatan serta pekerja yang perlu bersemuka dengan pelanggan.

Katanya, langkah itu perlu bagi membolehkan jangkitan melibatkan kelompok yang menjadi antara penyumbang utama kes pandemik itu dapat dikawal dengan sebaiknya.

Sementara itu, ditanya mengenai bila Malaysia mampu mencapai 50 peratus rakyat melengkapkan dos vaksin Covid-19 itu, beliau menjangkakan awal September ini.

Katanya, jangkaan itu berpandukan kepada jaminan kerajaan untuk memberikan sekurang-kurangnya 300,000 suntikan vaksin sehari.

"Kita boleh capai 50 peratus (rakyat melengkapkan dos vaksin) dalam awal September. Itu jangkaan saya berdasarkan janji yang dibuat oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar baru-baru ini.

"Sekarang ini pun kalau kita lihat jumlah vaksin yang sampai ke negara kita pun semakin meningkat selain negara pengeluar juga turut meningkatkan pengeluaran vaksin. Jadi ini antara faktor yang akan membantu mempercepatkan lagi proses vaksinasi," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!