Mangsa arak tiruan di India meningkat 130 orang

Mangsa yang meminum arak tiruan mendapatkan rawatan di hospital.- Foto BBC
A
A

ASSAM - INDIA.Sekurang-kurangnya 130 orang dilaporkan maut manakala lebih 200 yang lain masih menerima rawatan di hospital akibat meminum arak tiruan, kata pihak berkuasa India

Terdahulu, sejumlah 41 mangsa, kebanyakannya pekerja ladang teh di daerah Golaghat dilaporkan maut Khamis lalu, sementara sekurang-kurangnya 100 meninggal dunia di Paradesh dan Uttarakhand awal bulan ini, juga akibat arak tiruan.

Sehubungan insiden yang berlaku, pihak berkuasa bertindak menahan 10 orang yang disyaki mempunyai kaitan dengan arak tiruan berkenaan.

Superintenden Polis Golaghat, Pushkar Singh memberitahu, pihak polis telah menemui rumah yang dipercayai menjadi lokasi penghasilan arak tiruan tersebut dan siasatan lanjut akan dijalankan.

Sementara itu, doktor yang merawat mangsa masih buntu berhubung bahan digunakan dalam arak tiruan terbabit yang menyebabkan mangsa mengalami muntah teruk, sakit dada, kesukaran bernafas serta kegagalan organ.

Kematian disebabkan meminum arak tiruan sering terjadi di kawasan pedalaman India berikutan harganya yang jauh lebih murah daripada arak berjenama.- BBC

ARTIKEL BERKAITAN: 41 maut minum arak tiruan


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia