Kerjasama tiga negara demi survival

A
A

SHAH ALAM- Ketiga-tiga negara pengeluar terbesar minyak kelapa sawit iaitu Indonesia, Malaysia dan Thailand perlu menjalinkan kerjasama erat bagi memastikan survival produk itu berpanjangan di peringkat global.

Pengerusi Pergabungan Persatuan Peladang, Datuk Daud Amatzin berkata,negara pengeluar minyak sawit tidak akan mampu secara sendirian berdepan pengeluar produk minyak sayuran, yang kini menguasai pasaran dunia.

“Indonesia, Malaysia dan Thailand jika digabungkan pengeluaran minyak kelapa sawitnya 87 peratus daripada pengeluar dunia dan sebab itulah, kita banyak musuh iaitu 16 minyak sayuran terdiri daripada soya, matahari, kacang, jagung dan sebagainya.

Oleh kerana kita sudah jadi pengeluar minyak makan terbesar, saingan kita yang digelar musuh minyak sawit memburukkan kebaikan dan kelebihan minyak sawit.

Kejayaan tiga negara ini berdasarkan faktor seperti geografi, dengan ekonomi dan kehebatan ilmu, maka untuk menangani masalah musuh ini, kita perlu gunakan pendekatan sains, bukannya emosi.

Kalau kita gabungkan populasi dan demografi tiga negara ini tidak besar dan kita yang lawan semua pengeluar minyak makan lain ini adalah negara maju, sedangkan kita sedang membangun.

Banyak diskriminasi kita terima hari ini, mereka gunakan propaganda. Kalau kita lihat di pasaraya, sudah mula produk-produk dikeluarkan negara maju ini cuba memburukkan produk keluaran kita, sebagai contoh mengeluarkan label anti kelapa sawit di produk mereka.Dari kanan: Daud, Krishna, Jalani dan moderator, Fedtri Yahya pada Wacana Sinar Harian, semalam.
Dari kanan: Daud, Krishna, Jalani dan moderator, Fedtri Yahya pada Wacana Sinar Harian, semalam.


Sebab itu, apabila kita bersendirian, kita tidak akan kuat tapi kalau muafakat antara kita wujud ia bermakna.

Kita harus gunakan kuasa kita sebagai negara sedang membangun tapi jangan kita memperlekehkan kualiti produk yang kita eksport.

Strategi paling mudah dilakukan di tiga negara ini adalah melalui kesedaran, kami sendiri telah laksanakan inisiatif bermula di peringkat sekolah. Kita gunakan minda orang muda supaya mereka tahu kebaikan produk sawit.

Usaha ini gabungan tenaga pihak kita, kementerian dan melalui Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) dan Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA).

Kita harus fokus tenaga, wang dan jangan berkelahi dengan pasaran, dan inilah masanya Malaysia dan Indonesia bersatu.

Kita perlu tampilkan lebih ramai pakar supaya dapat menangani pasaran global, selain tiga negara ini saling bertukar kepakaran.

Kita jangan terlalu fokus melawan gergasi di luar sana, tapi perlu tingkatkan pengeluaran yang ada sekarang.

Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia