Pantau kawasan perusahaan, tempat kerja berisiko tinggi

LEE LAM THYE
LEE LAM THYE
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan disaran memantau kawasan perusahaan atau tempat kerja yang berisiko tinggi berbanding memilih mereka yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, ini kerana sebilangan besar kes Covid-19 adalah daripada kelompok berbanding seperti kes yang tidak memakai pelitup separuh muka di restoran dan sebagainya.

“Mereka berasal dari tempat-tempat yang sesak dan tidak mempunyai keadaan tempat tinggal dan perumahan yang betul. Perlu ada pemeriksaan yang lebih ketat di tempat- tempat ini.

“Mungkin tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa hanya sebilangan kecil yang gagal mematuhi SOP yang menyebabkan penyebaran Covid-19.

“Perkara yang sama tidak dapat dinyatakan bagi mereka yang tinggal di kawasan sempit dan berkumpul dalam jumlah besar,” katanya menerusi kenyataan kepada Sinar Harian pada Ahad.

Tambahnya, tidak dapat dinafikan juga bahawa beberapa keputusan dan tindakan pihak berkuasa pada masa lalu telah menimbulkan beberapa kontroversi.

“Masyarakat bertanya apakah ada 'double standard' dalam pelaksanaan undang-undang dan peraturan.

“Semua ini mesti diperbaiki untuk memastikan sokongan dan keyakinan masyarakat dalam memerangi musuh yang tidak kelihatan,” tegasnya.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, beliau turut menggesa agar pihak berwajib menambah keyakinan masyarakat dengan bersikap telus dalam memberikan informasi mengenai keberkesanan vaksin yang tersedia, perolehannya dan pengedaran berjadual.

Selain itu, beliau menyarankan kerajaan mempercepatkan pengenalan bantuan kewangan kesan vaksin bagi memberikan bantuan kewangan kepada mana-mana individu sekiranya terdapat kesan sampingan serius berkaitan dengan vaksin Covid-19.

“Adalah penting bahawa dalam soal menjaga nyawa dan kehidupan, tidak ada yang ketinggalan,” katanya.