X

Kindly register in order to view this article
!

MTAS lokasi program 'fast track SPM' lepasan tahfiz

Mohamad Rafie
A
A

SEREMBAN - Maahad Tahfiz As-Sa'idiyyah (MTAS), Senawang dipilih sebagai lokasi pelaksanaan Program Fast Track Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) lepasan tahfiz bermula Januari depan.

Exco Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan Negeri Sembilan, Datuk Dr Mohamad Rafie Ab Malek berkata, keputusan itu diambil setelah mengambil kira pelbagai faktor antaranya kemudahan asrama, dewan makan, bilik darjah dan makmal selain kesesuaian lokasi.

"Seramai 50 pelajar lepasan tahfiz terdiri daripada 31 pelajar lelaki dan 19 pelajar perempuan akan memulakan pengajian mereka pada minggu pertama Januari tahun depan.

"Sebagai persediaan, gotong-royong membersihkan kawasan sekitar di MTAS dilakukan beberapa hari lepas termasuk kerja-kerja mengecat dan memasang pagar untuk memastikan keselesaan pelajar," katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Kerajaan Negeri Sembilan akan memulakan projek rintis Program Fast Track SPM untuk pelajar lepasan tahfiz di negeri itu melibatkan 50 pelajar bermula Januari tahun depan.

Program itu bercorak eksklusif kerana pelajar perlu mengikuti pelajaran dari Tingkatan Satu hingga Lima dalam tempoh satu tahun sebelum menduduki peperiksaan SPM.

Selain itu, program kemahiran Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) juga dibuka kepada pelajar tahfiz yang tidak berminat dengan program akademik.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!