X

Kindly register in order to view this article
!

Power Rangers pun mengundi

Telatah seorang pengundi di SMK Tansau yang mengenakan kostum adiwira ‘Power Rangers’ berwarna putih dilengkapi pedang mainan menarik perhatian orang ramai. - Foto ihsan pembaca
A
A

KOTA KINABALU - Tempoh dua jam terakhir sebelum pusat pengundian ditutup pada jam 5 petang menyaksikan pengundi Sabah terus komited menunaikan tanggungjawab mereka untuk memilih kerajaan negeri baharu.

Komitmen ini dapat dilihat melalui peratusan keluar mengundi yang terus meningkat dari masa ke masa sejak proses pengundian bermula pada jam 7.30 pagi.

Data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan 54 peratus pengundi telah mencalit dakwat hitam di jari mereka setakat jam 2 petang.

Pelbagai gelagat dan telatah pengundi dapat dilihat sepanjang proses pengundian.

Ini termasuk telatah seorang pengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tansau, kira-kira 13 kilometer dari sini yang mengenakan kostum adiwira ‘Power Rangers’ berwarna putih dilengkapi pedang mainan, menurut hantaran di Facebook Jabatan Penerangan Sabah.

Ada juga pengundi memakai mahkota dan pakaian tradisional suku kaum di Negeri di Bawah Bayu itu manakala satu lagi gambar yang tular memaparkan pengundi hadir dengan menaiki beca motosikal di Sekolah Kebangsaan (SK) Nongkolud, Tuaran.

Calon Warisan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sindumin Datuk Dr Yusof Yacob yang juga Ketua Penerangan parti itu, memilih untuk memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE) ketika mengundi di Sipitang.

ARTIKEL BERKAITAN: Calon BN positif Covid-19

Lebih 100 individu miliki dua kerakyatan dihalang masuk Sabah

Memandangkan pusat pengundian telah dibuka sejak jam 7.30 pagi, para petugas Kementerian Kesihatan yang memakai PPE sentiasa membersihkan kotak pengundian untuk menjaga keselamatan dan kesihatan pengundi selain mengekang penularan pandemik koronavirus (Covid-19).

Ketika rakyat Sabah sibuk memilih kerajaan baharu pada PRN ke-16, media dikejutkan dengan pengumuman satu lagi kes positif Covid-19 membabitkan calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi DUN Pitas iaitu Sufian Abd Karim.

Menerusinya hantaran di Facebooknya, Sufian mengesahkan bahawa beliau positif Covid-19 dan meminta individu yang pernah bersama-sama dengannya baru-baru ini mengambil langkah berjaga-jaga selain memohon maaf kepada para pengundi, petugas, jentera, rakan serta keluarga yang banyak membantu ketika kempen.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali pula memaklumkan pihaknya telah mengusir lebih 100 individu disyaki memiliki dua kerakyatan yang dipercayai cuba balik dari negara jiran untuk mengundi melalui jalan tidak sah di perairan negara.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi DUN dan proses pengundian yang melibatkan 1,088,711 daripada 1,103,646 pengundi biasa dikendalikan 17,257 petugas pilihan raya sehingga waktu mengundi tamat. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!