JOHOR BAHRU - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan mana-mana organisasi, agensi atau jabatan yang menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR), tidak berpolitik dalam komitmen mereka membanteras gejala rasuah, kata Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau percaya usaha mereka menunjukkan tanggungjawab dalam memberikan kesedaran kepada semua.

"Saya anggap bahawa IBR sebagai sesuatu yang penting. Kalau hendak kata kerajaan berpolitik, badan lain pun menerima IBR.

"Jadi, saya percaya SPRM tidak berpolitik tetapi yang berpolitik adalah pihak-pihak yang tidak dapat melakukan ikrar sama atas sebab-sebab tertentu yang hanya mereka sahaja tahu," katanya kepada pemberita selepas majlis meraikan bakal haji rombongan kerajaan Johor, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Setiausaha Agung PKR  Datuk Saifuddin Nasution semalam, yang mempersoalkan sama ada Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Dzulkifli Ahmad ingin menjadi ahli politik atau selebriti kerana pendekatan dilakukan Dzulkifli berkaitan IBR dilihat hanya untuk mendapatkan perhatian media.

Saifuddin yang juga Penasihat Strategik Ketua Menteri Pulau Pinang turut berkata masyarakat tidak berminat dengan ikrar yang dianggap promosi semata-mata, dan beliau  turut mempersoalkan mengapa Ikrar Integriti Korporat yang diperkenalkan sebelum ini, dihentikan.

Mohamed Khaled menegaskan bahawa kerajaan Johor menganggap IBR sebagai sesuatu yang dapat memberikan kesedaran dan keinsafan kepada semua pihak supaya tidak melakukan rasuah.

Beliau berkata kerajaan negeri tidak mengeluarkan arahan untuk jabatan dan agensi di negeri ini menandatangani IBR, namun, ia menunjukkan sokongan dan petanda baik sekiranya terdapat jabatan dan agensi yang mengambil inisiatif menandatangani IBR.

"Saya juga sudah memberikan jawapan mengenai IBR ini semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri Johor, Mei lepas, apabila pembangkang menuduh kerajaan negeri menandatangani IBR sekadar gimik politik," katanya.

Kerajaan Johor menandatangi IBR pada 20 April lepas dengan Mohamed Khaled mendahului upacara melafaz dan menandatangani ikrar yang disertai sembilan anggota exco dan tiga ex-officio. - Bernama


 

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Pemuda Umno Johor Bahru menyangkal kenyataan Penolong Setiausaha Publisiti DAP Johor, Sheikh Omar Ali, yang kononnya generasi baharu Umno negeri itu, termasuk anak menteri besarnya cenderung menyokong Bersatu.
  • ISKANDAR PUTERI - Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyifatkan terdapat kewajaran di sebalik peringatan tegas Sultan Johor terhadap ahli politik luar supaya jangan mencampuri urusan dalaman sehingga boleh mengelirukan dan memecah-belahkan rakyat negeri itu.
  • KOTA ISKANDAR - Sifat perkauman menebal dalam DAP akan menyebabkan agenda dan ideologi parti pembangkang itu tidak sama sekali dapat berjaya menarik sokongan masyarakat Melayu dan India di Johor.
  • PASIR GUDANG - BN Johor anggap penghijrahan Adun Jorak, Datuk Dr Shahruddin Mohd Salleh ke parti Bersatu sebagai realiti politik yang perlu dihadapi berasaskan keadaan semasa.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.