PUTRAJAYA - Semua warganegara Malaysia yang tinggal di luar negara dan Pengundi Tidak Hadir (PTH) yang telah mendaftar menjadi pengundi pos akan mengundi di Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara pada 28 April ini.
   
Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata SPR menetapkan untuk membuat penyerahan dan penerimaan balik Sampul Keutamaan yang mengandungi kertas undi pos 28 April (Ahad) pada 9 pagi hingga 8 malam di London, United Kingdom dan Melbourne, Australia.
   
Katanya manakala bagi Pejabat Perwakilan Malaysia yang lain, pada tarikh yang sama tetapi tempohnya lebih singkat iaitu 9 pagi hingga 6 petang.
   
"Pejabat Perwakilan Malaysia di London, United Kingdom dan Melbourne, Australia dilanjutkan selama 2 jam berbanding Pejabat Perwakilan yang lain disebabkan ia mempunyai jumlah pengundi pos melebihi 1,000 orang," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
   
Kamaruddin berkata semua warganegara Malaysia yang tinggal di luar negara dan PTH perlu hadir ke Pejabat Perwakilan Malaysia dengan menunjukkan kad pengenalan atau pasport antarabangsa kepada petugas SPR di Pejabat Perwakilan yang berkenaan.

Beliau menegaskan Sampul Keutamaan tidak akan diserahkan kepada mereka yang tidak membawa dokumen pengenalan diri dan wakil atau saudara juga tidak dibenarkan mengambil Sampul Keutamaan bagi pihak individu yang lain.
   
Beliau berkata kertas undi yang telah ditanda perlu dimasukkan ke dalam Karung Khas SPR yang disediakan di Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara.
   
"Sampul yang mengandungi kertas undi pos di dalam Karung Khas SPR akan dibawa pulang ke Malaysia pada hari yang sama untuk diserahkan kepada Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya masing-masing," katanya.
   
Namun demikian, Kamaruddin berkata mereka yang mengambil Sampul Keutamaan selepas hari penyerahan atau mengembalikannya selepas tarikh dan masa yang ditetapkan, mereka dikehendaki menguruskan sendiri urusan penghantaran balik ke Pejabat Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya yang berkaitan dan dengan perbelanjaan sendiri.
   
Sehingga kini, beliau berkata semua Borang 1B telah dihantar ke Pejabat Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya masing-masing (Parlimen) untuk tujuan kelulusan Pegawai Pengurus.
   
"Warganegara Malaysia yang tinggal di luar negara dijangka boleh membuat semakan mengenai keputusan permohonan mengundi melalui pos dan maklumat yang berkaitan dengan tarikh, masa dan alamat Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara di laman web SPR di www.spr.gov.my bermula 19 April 2013," katanya. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MORIB - Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) Negeri Selangor menyifatkan 700 permohonan keahlian baharu yang diterima sejak 1 Januari hingga semalam membuktikan sokongan ahli masih tidak berbelah bahagi kepada Pas.
  • KOTA BHARU - “Kami tidak pilih kedua-duanya, mereka ada rekod dan masalah sendiri,” kata Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menjawab kenyataan Tun Dr Mahathir yang mahu Pas memilih siapakah perdana menteri pilihan parti itu.
  • SHAH ALAM - Pas meminta Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad, agar tidak mencampuri urusan parti mereka.
  • SHAH ALAM - Pakatan Harapan (Harapan) akan sentiasa mengalu-alukan peranan golongan orang muda dalam usaha membangunkan negara.
  • TANAH MERAH - PKR sudah bersiap sedia untuk merampas semula Parlimen Tanah Merah selepas diperuntukkan untuk bertanding mewakili Pakatan Harapan (Harapan) di kerusi parlimen ini pada PRU14 nanti.