KUALA LUMPUR - Tokoh sejarah negara Datuk Zainal Abidin Abdul Wahid, 84, meninggal dunia di kediamannya di Seksyen 14, Petaling Jaya hari ini akibat jangkitan paru-paru.

Allahyarham meninggalkan isteri Badariah Abdul Hamid, 81, dua anak lelaki, Zainal Izmi, 53, dan Zainal Izlan, 50, serta lima orang cucu.

Zainal Izmi berkata, ayahnya meninggal dunia 10 pagi tadi.

“Ayah sudah lama terlantar sakit dan sejak dua hingga tiga bulan ini keadaan beliau menjadi semakin tenat dan uzur.

“Tiada apa yang diperkatakan beliau sejak kebelakangan ini namun, kata-kata dan nasihatnya sering diingati saya.

“Berani kerana benar, takut kerana salah merupakan kata-kata yang sering diungkapkan kepada kami ketika kecil dan ayah merupakan seorang yang sangat tegas, penyayang dan lurus orangnya,” katanya kepada pemberita selepas pengebumian tokoh sejarawan itu.

Allahyarham Zainal Abidin merupakan anak kelahiran Teluk Intan, Perak dan bekas pelajar Kolej Melayu Kuala Kangsar serta merupakan seorang tokoh sejarawan negara yang banyak memberi sumbangan dalam bidang sejarah di negara ini.

Hampir sepanjang hayatnya berkhidmat sebagai pensyarah di Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), selain memainkan peranan penting dalam penubuhan Jabatan Sejarah di UKM sepanjang lebih dua dekad merupakan pencapaian penting dalam kerjaya akademiknya.

Allahyarham Zainal Abidin aktif dalam bidang pengajian sejarah yang menitikberatkan pendekatan dan isi kandungan tempatan dan dunia.

Beliau juga aktif dalam persatuan sejarah, penerbitan jurnal, seminar, syarahan umum dan sebagai pakar rujuk oleh institusi di dalam dan luar negara.

Antara karya yang pernah dihasilkannya ialah Manusia dan Kemajuan pada tahun 1961, History Teaching: Its Problems in Malaya (1964), dan Glimpses of Malaysian History (1970).

Jenazah Allahyarham dikebumikan pada 5.40 petang tadi di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 9, Kota Damanasara. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • IPOH - Pengasas dan Pengerusi pertama Kelab Veteren Umno, Tan Sri Tajudin Ali, 95, meninggal dunia di rumahnya di Hala Gopeng off Jalan Sultan Nazrin Shah, hari ini.
  • KUANTAN - Bapa saudara Sultan Pahang, Tengku Panglima Besar Pahang, Tengku Datuk Ibrahim Tengku Sulaiman mangkat akibat sakit tua di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini hari ini.
  • PASIR PUTEH - Bekas staf Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf) meninggal dunia awal pagi hari ini akibat diserang angin ahmar.
  • SHAH ALAM - Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce Sdn Bhd, Datuk Maznah Hamid, 62, dilaporkan meninggal dunia kira-kira jam 6.10 petang tadi.