BANGKOK - Kabinet Thailand kelmarin meluluskan pembelian 860,000 komputer tablet dihasilkan sebuah syarikat di China untuk kegunaan murid tahun satu di negara itu.

Menteri Maklumat, Anudith Nakornthap berharap, kontrak perjanjian dengan Syarikat Pembangunan Data Saintifik Shenzhen dapat ditandatangani segera supaya komputer tablet tersebut dapat digunakan bermula penggal baru persekolahan pada Mei depan.

Harga ditawarkan untuk setiap unit komputer sesentuh selebar tujuh inci tersebut adalah AS$102 (RM314).

Membekalkan komputer tablet kepada murid sekolah adalah janji yang diutarakan oleh Perdana Menteri Yingluck Shinawatra, semasa kempen pilihan raya pada tahun lalu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BANGKOK - THAILAND. Thailand memohon kerjasama Malaysia untuk menghantar kembali rakyat Uighur yang dipercayai menyelinap masuk ke negara jiran itu, selepas meloloskan diri dari Pusat Tahanan Imigresen di Sadao, semalam.
  • BANGKOK - THAILAND. Polis Thai menumpaskan cubaan oleh sindiket dadah untuk membawa sejumlah besar dadah sintetik dianggarkan bernilai sekitar 929 juta Baht (kira-kira RM116 juta) ke wilayah selatan untuk dieksport semula ke negara ketiga.
  • BANGKOK - THAILAND. Statistik menunjukkan angka kematian akibat nahas jalan raya di Thailand, meningkat hampir 3,000 orang dan jumlah itu mungkin merupakan yang tertinggi di dunia, lapor agensi berita Thailand (TNA).
  • BANGKOK - Satu cubaan menyeludup 81kg dadah 'Ice' dan 200,000 pil 'Yaba' ke Kedah ditumpaskan oleh pihak berkuasa Thai yang mengadakan operasi dengan menggabungkan beberapa agensi keselamatan di Hatyai, bandar popular di selatan, beberapa hari lepas.
  • BANGKOK - THAILAND. Seorang lelaki ditemui tergantung bersama nota yang menyatakan rasa menyesalnya selepas merompak kedai serbaneka 7-Eleven.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.