BANGKOK - Kabinet Thailand kelmarin meluluskan pembelian 860,000 komputer tablet dihasilkan sebuah syarikat di China untuk kegunaan murid tahun satu di negara itu.

Menteri Maklumat, Anudith Nakornthap berharap, kontrak perjanjian dengan Syarikat Pembangunan Data Saintifik Shenzhen dapat ditandatangani segera supaya komputer tablet tersebut dapat digunakan bermula penggal baru persekolahan pada Mei depan.

Harga ditawarkan untuk setiap unit komputer sesentuh selebar tujuh inci tersebut adalah AS$102 (RM314).

Membekalkan komputer tablet kepada murid sekolah adalah janji yang diutarakan oleh Perdana Menteri Yingluck Shinawatra, semasa kempen pilihan raya pada tahun lalu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BANGKOK - Menteri Pendidikan Thai terpaksa memohon maaf selepas beliau didapati membuat kritikan keras berhubung isu jam tangan mewah membabitkan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Jen Prawit Wongsuwan.
  • BANGKOK - THAILAND. Kerajaan Thailand menjelaskan bahawa projek 'Terusan Kra' tidak menjadi keutamaan sekarang dan juga tiada dasar yang dilaksanakan mengenai terusan buatan manusia itu yang akan menghubungkan Lautan Hindi dengan Lautan Pasifik.
  • BANGKOK - Thailand akan menunggu keputusan Malaysia berhubung 11 lelaki etnik Uighur yang ditahan oleh pihak berkuasa negara jirannya itu selepas mereka melarikan diri daripada pusat tahan di Sadao pada November tahun lepas.
  • BANGKOK - THAILAND. Seorang pemilik kafe di Chonburi berdepan hukuman tiga hingga lima tahun penjara selepas memuat naik gambar serta video dua pelayan 'tak cukup kain' di media sosial, baru-baru ini.
  • BANGKOK - THAILAND. Thailand mempertikai kenyataan wakil khas Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mengenai hak asasi manusia di Myanmar, Yanghee Lee Khamis lepas tentang keadaan rakyat Myanmar yang terusir dari tanah air mereka dan kini mendapat perlindungan sementara di Thailand.