BANDAR JENGKA - Sebuah syarikat perumahan melabur sebanyak RM330 juta dalam projek pembinaan satu-satunya pangsapuri dan hotel bertaraf empat bintang, di Wilayah Jengka, di sini.

Pengerusi Persada Semangat Sdn Bhd, Datuk Seri Othman Mohammed berkata, selaku pemaju yang dipertanggungjawabkan dalam membangunkan insfrastruktur Jengka Green, konsep hijau dikekalkan agar menjadi mercu tanda pembangunan Wilayah Jengka.

"Pangsapuri dan hotel ini dinamakan Jengka Green, bersempena kehijauan segi tiga Jengka. Ia mempunyai tiga model iaitu Jenis A seluas 1,173 kaki persegi, dengan kemudahan tiga bilik dan dua bilik air serta balkoni.

"Model Kedua, iaitu jenis B berkeluasan 934 kaki persegi dengan kelengkapan dua bilik tidur dan satu bilik manakala jenis C berkeluasan 883 kaki persegi dengan satu bilik tidur dan satu bilik air. Jenis B dan C juga dilengkapi balkoni" katanya pada sidang media Majlis Pembukaan Galeri Jualan pangsapuri tersebut di sini.

Menurutnya, pangsapuri Jengka Green mempunyai 642 unit dengan dua blok bangunan berketinggian 10 tingkat yang akan dijual pada harga RM250,000 hingga RM300,000, bergantung kepada jenis yang diinginkan.

Kemudahan lain adalah surau, lot kedai, taman permainan, lot parkir persendirian serta kolam renang dan gimnasium.

Tambahnya, pembangunan Jengka Green juga bakal menyaksikan adanya hotel bertaraf empat bintang dengan kemudahan 176 bilik di hadapan bangunan pangsapuri bertemakan moden dan anggun itu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUCHONG - Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) meluluskan peruntukan sebanyak RM7.1 juta untuk kerja baik pulih infrastruktur dan penyelenggaraan di empat pangsapuri sekitar Puchong di sini.
  • GOMBAK - Kesulitan 12 penghuni blok tingkat atas Pangsapuri Melor Gombak Jaya di sini berdepan masalah bumbung bocor mendapat maklum balas Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang menyalurkan bantuan RM500,000 untuk kerja baik pulih itu.
  • KOTA BHARU - Pemaju hartanah, Jalur Saujana Sdn Bhd, bakal membangunkan projek pembinaan pangsapuri 24 tingkat di Telipot, di sini.
  • SEREMBAN - Penduduk pangsapuri Rasah Jaya, di sini bimbang berikutan besi pengadang tembok di bangunan empat tingkat itu banyak yang telah rosak.