KUANTAN - Jumlah kehadiran pelancong di enam lokasi utama tarikan pelancong di Pahang dilaporkan meningkat dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama pada tahun lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin berkata peningkatan tersebut berikutan kempen berterusan dan agresif untuk menarik kehadiran pelancong bersempena Tahun Melawat Pahang (TMP) 2017.

"Di Genting Highlands sendiri jumlah kehadiran pelancong yang direkodkan meningkat empat peratus iaitu daripada 1.79 juta pelancong dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini sahaja berbanding 1.71 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas, " katanya.

Beliau berkata demikian pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Pahang ke-13 di Wisma Sri Pahang di sini hari ini bagi menjawab soalan Datuk Fong Koong Fuee (BN-Cheka) mengenai sambutan pelancong terhadap program TMP 2017.

Katanya dalam tempoh sama, lima lagi lokasi iaitu Kuantan mencatatkan kehadiran pelancong seramai 337,420 pada tahun ini berbanding 305,774 pada tahun lepas, Cherating (37,443 pelancong tahun ini berbanding 35,187 pelancong tahun lepas) dan Pulau Tioman (14,926 pelancong tahun ini berbanding 13,725 pelancong tahun lepas).

Bukit Fraser pula merekodkan kehadiran pelancong seramai 26,449 orang tahun ini berbanding 19,188 pada tahun lepas dan Taman Negara pula 13,193 pelancong berbanding 11,234 pelancong pada tahun lepas.

Bersempena TMP 2017 ini juga Mohd Sharkar berkata kerajaan negeri turut agresif mempromosikan lokasi yang sebelum ini sememangnya dikenali pelancong seperti Cherating dengan memberi wajah baharu  termasuk menambah baik kemudahan sedia ada.

"Cherating sememangnya terkenal sebagai destinasi pelancong sejak akhir 1970-an hingga 1980-an kerana keunikan produk yang tersendiri. Sekarang Cherating telah memasuki era baharu apabila taraf hidup rakyat menjadi lebih  baik dan selesa dengan beberapa motel dan hotel baharu didirikan," katanya menjawab soalan tambahan Andansura Rabu (Pas-Beserah) .

Kerajaan negeri, katanya, sentiasa terbuka menerima pandangan dan cadangan untuk menambah baik kawasan pelancongan sebagai usaha untuk menjadikannya kawasan peranginan yang setanding dengan Gold Coast di Australia pada suatu hari nanti. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Penjenayah yang meragut telefon bimbit seorang lelaki warga Amerika Syarikat (AS) yang sedang menunggu perkhidmatan Uber,di hadapan sebuah hotel di Jalan Sultan Hishamuddin, di sini ketika 7 September lalu, akhirnya dicekup.
  • KUALA LUMPUR - Datang ke ibu negara sebagai pelancong, namun sebenarnya melakukan jenayah memecahkan cermin kereta sebelum melarikan barang berharga.
  • BANDARAYA MELAKA - Melaka terus giat menarik lebih ramai pelancong datang apabila satu lagi penerbangan berjadual antara Melaka dan Indonesia dijangka akan mula beroperasi akhir bulan ini.
  • JERANTUT - Persatuan Pencinta Burung Taman Negara (BGTN) merangka untuk membina sebuah menara pandang di Hutan Simpan Kekal Tembeling Tekal di sini sebagai usaha memperkenalkan Tembeling Hornbill Valley kepada pelancong seluruh dunia.
  • IPOH - Pengusaha pelancongan di Kuala Sepetang, Taiping diminta mengekalkan mutu perkhidmatan produk pelancongan walaupun kawasan itu diisytiharkan sebagai kawasan penyakit anjing gila pada 17 Julai lepas.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.