KUANTAN - Jumlah kehadiran pelancong di enam lokasi utama tarikan pelancong di Pahang dilaporkan meningkat dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini berbanding tempoh sama pada tahun lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin berkata peningkatan tersebut berikutan kempen berterusan dan agresif untuk menarik kehadiran pelancong bersempena Tahun Melawat Pahang (TMP) 2017.

"Di Genting Highlands sendiri jumlah kehadiran pelancong yang direkodkan meningkat empat peratus iaitu daripada 1.79 juta pelancong dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini sahaja berbanding 1.71 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas, " katanya.

Beliau berkata demikian pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Pahang ke-13 di Wisma Sri Pahang di sini hari ini bagi menjawab soalan Datuk Fong Koong Fuee (BN-Cheka) mengenai sambutan pelancong terhadap program TMP 2017.

Katanya dalam tempoh sama, lima lagi lokasi iaitu Kuantan mencatatkan kehadiran pelancong seramai 337,420 pada tahun ini berbanding 305,774 pada tahun lepas, Cherating (37,443 pelancong tahun ini berbanding 35,187 pelancong tahun lepas) dan Pulau Tioman (14,926 pelancong tahun ini berbanding 13,725 pelancong tahun lepas).

Bukit Fraser pula merekodkan kehadiran pelancong seramai 26,449 orang tahun ini berbanding 19,188 pada tahun lepas dan Taman Negara pula 13,193 pelancong berbanding 11,234 pelancong pada tahun lepas.

Bersempena TMP 2017 ini juga Mohd Sharkar berkata kerajaan negeri turut agresif mempromosikan lokasi yang sebelum ini sememangnya dikenali pelancong seperti Cherating dengan memberi wajah baharu  termasuk menambah baik kemudahan sedia ada.

"Cherating sememangnya terkenal sebagai destinasi pelancong sejak akhir 1970-an hingga 1980-an kerana keunikan produk yang tersendiri. Sekarang Cherating telah memasuki era baharu apabila taraf hidup rakyat menjadi lebih  baik dan selesa dengan beberapa motel dan hotel baharu didirikan," katanya menjawab soalan tambahan Andansura Rabu (Pas-Beserah) .

Kerajaan negeri, katanya, sentiasa terbuka menerima pandangan dan cadangan untuk menambah baik kawasan pelancongan sebagai usaha untuk menjadikannya kawasan peranginan yang setanding dengan Gold Coast di Australia pada suatu hari nanti. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SANDAKAN - Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) akan mempergiat kerjasama pintar dengan pihak berkaitan bagi meningkatkan jumlah kedatangan pelancong ke daerah ini.
  • KUANTAN - [VIDEO] Seramai 110 termasuk 98 pelancong yang terkandas di Pulau Tioman sejak Khamis lalu dibawa ke Kuantan menggunakan kapal KD Terenggganu milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).
  • PULAU TIOMAN - Ekoran perkhidmatan feri ke Pulau Tioman yang dihentikan akibat laut bergelora, seramai 87 pelancong terkandas di pulau peranginan terkenal itu.
  • BENTONG - Bentong bakal dijadikan destinasi pelancongan pilihan utama dalam kalangan pelancong China kerana tarikan budaya masyarakat Cina di kawasan itu yang masih terpelihara selain terkenal dengan durian ‘Musang King’.
  • KOTA TINGGI - Lima wanita warga asing yang menyalahgunakan visa pelancong untuk bekerja sebagai gadis pelayan pelanggan (GRO) di sebuah pusat hiburan dekat Bandar Penawar disini antara yang ditahan dalam Op Noda, awal pagi tadi.