ROMPIN – Seorang pengguna terkilan apabila tin air minuman yang dibeli menerusi mesin layan diri didapati kotor.

Zabri Azman Ishak, 42, berkata, menjadi kebiasaannya membeli minuman menerusi mesin air yang ada di pejabat tempatnya bertugas kerana lebih mudah.

"Setiap kali beli air tin mesin, saya akan cuci dan lap dulu sebab takut ada kotoran. Tapi, kejadian baru-baru ni memang buat saya terkejut," katanya.

Penduduk Felda Keratong 5, itu berkata, terdapat kesan cecair kotor kehitaman yang sudah kering pada permukaan tin.   

"Saya ambil dan tengok ada kesan seperti cecair warna gelap yang dah kering. Saya was-was, takut ia air kencing haiwan. Saya cium, tapi tak ada bau. Nak kata air karat pun bukan.

"Saya terpaksa basuh dan sental guna span sampai kesan tu hilang... kesan kotoran kali ni memang sangat teruk,” katanya.

Justeru, dia berpesan kepada penggemar minuman air dalam tin supaya memastikan tiada kotoran.

"Lebih bagus cuci dulu sebelum minum. Basuh dulu, jangan terus minum... atau guna straw sebab bukan semua tempat ada kemudahan air untuk cuci," katanya.

Dalam pada itu, Pegawai Kesihatan Daerah, Dr Aznita Iriyany Mohd Nor, berkata, air dalam tin selepas dibuka baru diketahui isi kandungannya elok atau tidak, ia sukar dikawal sebaliknya kekotoran pada fizikal boleh dilihat.

Beliau turut menyarankan pengguna memastikan kedudukan mesin berada di tempat yang sesuai iaitu bersih bukan tempat yang kotor.

“Pengguna kena hati-hati, kerana mesin itu juga ada kebarangkalian boleh dimasuki haiwan perosak,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR SETAR - Persatuan Pengguna Kedah (Cake) menerima lima aduan pengguna berkaitan restoran nasi kandar didakwa kotor di sekitar Bandaraya Alor Setar sejak Ramadan lepas.
  • NILAI - Enam daripada 46 restoran yang diperiksa diarah tutup, dalam Ops Bersepadu Premis Makanan Bersih, di sekitar Bandar Baru Nilai berhampiran Velodrom yang akan menjadi lokasi pertandingan acara berbasikal di Velodrom pada temasya Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017).
  • TANAH MERAH - Sebuah kedai makan diarah tutup dalam Operasi Bersepadu Premis Bersih Siri 14/2017 yang dijalankan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Kelantan di sekitar daerah ini, kelmarin.
  • PORT DICKSON - Keindahan persisiran pantai di Batu 5 Jalan Pantai Port Dickson dicemari dengan serpihan tembikar, botol dan cebisan kain, dipercayai dibuang semasa upacara keagamaan.
  • SABAK BERNAM - “Saya selalu nampak anjing dan kucing naik atas meja di bazar Ramadan. Ini bukan perkara remeh, lebih-lebih lagi kalau peniaga sendiri tak nak tutup dan kemas meja elok-elok,” kata seorang peniaga gerai makanan, Mohd Jamali Mustar, 54.