X

Kindly register in order to view this article
!

Tukar 'kuarantin' kepada QuranTime

Marhaini
A
A

SHAH ALAM – Orang ramai diajak untuk mengikut Siri Sinopsis dan Tadabbur 30 juzuk al-Quran selama 30 minit secara dalam talian di Facebook QuranHour setiap jam 8 pagi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan akibat penularan wabak koronavirus (Covid-19).

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Marhaini Yusof berkata, bagi memanfaatkan masa terluang sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan, pihaknya mengambil inisiatif untuk menggerakkan kempen ‘Turn Quarantine to QuranTime’ atau tukar masa kuarantin kepada masa bersama al-Quran di Facebook QuranHour secara langsung.

"Sebelum ini kita menganjurkan kempen My #QuranHour Satu Jam bersama al-Quran bermula sejak tahun 2016 sebagai matlamat utama dalam menggerakkan kempen World #QuranHour dan Malaysia #QuranHour.

“Bagaimanapun, sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ini, kita gerakkan kempen ‘Turn Quarantine to QuranTime’ untuk sama-sama mengajak orang ramai berinteraksi dengan al-quran melalui baca, faham dan mengamalkan nilai-nilai murni daripada isi kandungan melalui kupasan sinopsis 30 juzuk al-Quran.

“Kempen ini juga memberi peluang kepada mereka yang kurang mahir membaca al-Quran untuk berjinak-jinak dengan membaca terjemahan serta memahami isi kandungan ayat tersebut.

Langkah seterusnya, mereka boleh berguru atau ke Rumah Ngaji yang memberi pengajian percuma (selepas waktu kuarantin), selain melihat video dan penulisan secara dalam talian,” katanya.

Beliau menambah, QuranTime amat diperlukan sebagai pengisian dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan pada masa kini.

“Ramai orang menjadi panik, takut dan emosi terganggu disebabkan wabak yang mengancam nyawa kita dan keluarga dan ekonomi yang tidak stabil.

“Al-Quran adalah mukjizat teragung yang dibekalkan kepada kita dan ia merupakan penyembuh, pelindung, peringatan dan panduan kepada manusia dengan syarat kita perlu melepasi halangan dalam diri," katanya di sini semalam.

Sementara itu, Ketua Pegawai Penyelidik, Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), Fazrul Ismail berkata, program pengisian rohani dengan sinopsis dan tadabbur dua juzuk al-Quran setiap hari kepada rakyat di negara ini sepanjang tempoh berkenaan.

“Peluang ‘berkurung di rumah’ boleh dimanfaatkan untuk kita berinteraksi dengan al-Quran. Jika kita diberi kemampuan untuk membaca al-Quran, ia merupakan nikmat besar dan ini merupakan tanda ALLAH SWT sayangkan kita walaupun ujian Covid-19 sedang melanda di seluruh dunia," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus