Orang awam masih ingkar, beri alasan tidak munasabah

 Masih ramai orang awam yang ingkar dan mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa mulai semalam sehingga 31 Mac, termasuk keluar bersiar-siar di ibu negara.
Masih ramai orang awam yang ingkar dan mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa mulai semalam sehingga 31 Mac, termasuk keluar bersiar-siar di ibu negara.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Masih ramai orang awam yang ingkar dan mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa mulai semalam sehingga 31 Mac, termasuk keluar bersiar-siar di ibu negara.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah berkata hasil sekatan jalan raya yang dijalankan pihaknya mendapati rata-rata mereka memberi alasan tidak munasabah.

"Arahan kerajaan ini ialah untuk membendung penularan Covid-19, namun mereka tidak ambil berat, bersikap sambil lewa dengan menyatakan hanya keluar bersiar-siar, mahu membeli makanan seolah-olah ia tidak boleh didapati di kawasan mereka, mahu menghantar barang dan pelbagai alasan lain yang tidak munasabah.

"Kami bukan hendak menghukum tapi lebih kepada memberi peringatan kepada orang ramai bahawa perintah berkenaan sudah dikuatkuasakan dan tolong prihatin mengenai perkara ini," katanya ketika ditemui Bernama, malam tadi.

Tinjauan Bernama mendapati pertambahan jumlah kenderaan keluar masuk ke ibu kota kira-kira 11 malam tadi.

Dalam pada itu, sekatan jalan raya turut dilakukan di kawasan Petaling Jaya, Selangor.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata sekatan jalan raya itu akan diadakan berterusan sepanjang tempoh perintah kawalan tersebut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohamed Mokhsein Mohamed Zon berkata pihaknya menyampaikan hebahan kepada penduduk dengan menggunakan pembesar suara di masjid-masjid sekitar Cheras supaya berada di rumah dan tidak keluar tanpa sebarang urusan penting.

Artikel Berkaitan:

"Rondaan anggota Unit Kereta Peronda juga dilakukan untuk memberi nasihat kepada orang ramai supaya tidak berada di luar kawasan kediaman mereka," katanya.- BERNAMA

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!