X

Kindly register in order to view this article
!

Lynas komited memberi sumbangan kepada Malaysia

A
A

SHAH ALAM - Lynas Malaysia yakin dapat memberi komitmen sepenuhnya dalam usaha memberi kemakmuran kepada rakyat Malaysia.

Komitmen Lynas itu sejajar dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dan Pembangunan Aktiviti Pertumbuhan Ekonomi Utama (KEGA) yang dilancarkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan media, Lynas berkata sebanyak RM2.6 bilion telah dilaburkan dalam penggunaan loji dan peralatan dimana pembekal tempatan diberi keutamaan dan lebih RM600 juta telah dibelanjakan untuk ekonomi tempatan setiap tahun.

Antara komitmen yang ditunjukkan Lynas ialah dengan memberi peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dimana 97 peratus adalah pekerja tempatan dan lebih 4,000 pekerja langsung dan tidak langsung diwujudkan untuk Lynas Malaysia.

“Lynas mempunyai lebih 1,000 pekerja dan kontraktor yang memberi sumbangan besar kepada ekonomi tempatan.

“Lynas juga komited dalam pembangunan kemahiran pekerjaan apabila pekerja Lynas telah menerima latihan selama 19,000 jam dan sebanyak 90 peratus pekerja mahir dan berkemahiran tinggi dibayar gaji melebihi kadar purata gaji di Malaysia,”katanya.

Dari segi penyelidikan dan pendidikan, Lynas telah menjalankan 13 projek penyelidikan dengan rakan kongsi tempatan pada tahun 2019 dan menyokong seramai 240 pelajar melalui pendidikan sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM).

“Lynas telah menyumbang kepada komuniti tempatan melalui pelbagai sokongan dan peluang pekerjaan yang secara langsung turut menyumbang kepada perniagaan tempatan,”katanya.

Oleh itu, Lynas adalah sebahagian penting dalam usaha menyumbang kepada ekonomi dan kemakmuran negeri Pahang.