X

Kindly register in order to view this article
!

Asniza mekanik pendingin hawa kereta

A
A

Niat bantu suami hingga jadi tulang belakang di sebalik kejayaan Wak John Aircond

MESKIPUN terpaksa bergelumang dengan minyak hitam, kerja yang sinonim dengan golongan lelaki ini bukanlah penghalang untuknya menguruskan sebuah bengkel pendingin hawa kereta.

Bagi Asniza Kamaludin, 47, hidupnya 'tidak tenteram' jika hari-hari yang dilaluinya tidak berbau bahan pelincir itu atau tangannya tidak kotor terkena minyak gris.

Luka-luka kecil di kedua-dua tapak tangannya juga seakan-akan tidak dihiraukan dek membantu suaminya, Yusri Mohd Yusof, 48, seorang mekanik pendingin hawa kereta.

 TIDAK kekok melakukan kerja penyelenggaraan pendingin hawa kereta yang kini menjadi permainan hariannya.
TIDAK kekok melakukan kerja penyelenggaraan pendingin hawa kereta yang kini menjadi permainan hariannya.

Jika pada wanita biasa barangkali tidak akan betah melakukan kerja-kerja tersebut, namun buat Asniza, tiada istilah takut dan geli memegang minyak hitam, gris dan kotoran lain.

"Memang saya perlu berdepan semua kerja yang sentiasa nampak comot dan kotor ini untuk kenal pasti masalah sesebuah kenderaan. Kadangkala kita perlu leraikan semua komponen kereta.

‘’Alah bisa tegal biasa. Sebelum ada bengkel ni pun, rumah kami dah jadi tumpuan kawan-kawan dan kenalan datang untuk membaiki pendingin hawa kereta pada setiap hujung minggu," kata Asniza sambil tersenyum membuka bicara.

Di sebalik kejayaan seorang lelaki, pasti ada wanita yang berdiri di belakangnya.

YUSRI (kiri) melayan permintaan pelanggannya.
YUSRI (kiri) melayan permintaan pelanggannya.

Kadangkala hingga ada lima buah kereta pelanggan dihantar serentak. Sudah tentulah Yusri tidak menang tangan membaikinya seorang diri, menyebabkan Asniza mengambil keputusan untuk membantu pasangannya itu.

Asniza amat memahami minat suaminya yang juga seorang bekas tenaga pengajar vokasional, biarpun pada awalnya beliau hanya ingin mengembangkan kemahiran dan membantu rakan-rakan.

Semuanya bermula apabila Yusri memuat naik perkongsian video dan tip baik pulih pendingin hawa kereta di Facebook. Impaknya, ramai kenalan yang berdepan masalah komponen itu mahu mendapatkan bantuannya selepas berkongsi informasi tersebut.

“Mahu atau tidak kami terpaksa terima dan rupa-rupanya itulah rezeki kami sekarang,” katanya.

Persepsi berkurangan

Jika dahulu barangkali ada stigma mempertikai kemampuan golongan Hawa dalam melakukan pekerjaan kaum Adam. Kini persepsi seumpamanya sudah berjaya ditepis.

Pelanggan yang datang ke bengkel Wak John Aircond misalnya tidak ragu-ragu dengan kemampuan mekanik wanita seperti Asniza yang cekap mengendalikan kerja-kerja teknikal membaiki kenderaan.

"Pada awal 1990-an dulu ramai masyarakat yang tidak yakin kemampuan wanita sebagai mekanik. Tetapi hari ini sikap itu semakin berkurangan.

"Lagipun, ada juga mekanik perempuan di luar sana yang menjalani latihan dan kemahiran bengkel yang sama dengan lelaki," katanya.

Berbangga dengan status diri sebagai Ketua Mekanik dan Pengurus di Wak John Aircond, Asniza membuktikan betapa perempuan juga tidak kurang hebat dan mahir dalam selok-belok kenderaan.

Pengorbanan anak bongsu daripada empat beradik itu tidak sia-sia. Meskipun sebelum ini bekerja sebagai kerani kanan di sebuah syarikat, Asniza sanggup berhenti kerja.


ASNIZA nekad untuk berhenti kerja kerana mahu membantu suaminya.
ASNIZA nekad untuk berhenti kerja kerana mahu membantu suaminya.

Keputusannya itu semata-mata bagi memberi sepenuh perhatian kepada bidang baharunya selain kerana minat yang mendalam, di samping berniat membantu suami.

Rezeki tidak pernah salah alamat, sebaik sahaja Yusri berhenti kerja, semakin ramai pelanggan yang datang. Promosi dari mulut ke mulut tentang kemahiran dirinya dan suami yang boleh menyelesaikan masalah pendingin hawa kereta banyak membantu.

"Ada yang datang bawa alat ganti suruh suami pasangkan, masa tu kami terima sahaja sebab atas niat hendak menolong sehinggalah permintaan semakin banyak.

"Suami akhirnya nekad ambil keputusan untuk berhenti sebagai guru bagi tumpu sepenuh masa dalam bidang penyelenggaraan dan membaiki pendingin hawa kereta,” katanya.


KAKITANGAN sedang memeriksa pendingin hawa kereta pelanggan.
KAKITANGAN sedang memeriksa pendingin hawa kereta pelanggan.

Tidak menafikan menghadapi kesukaran untuk suaminya membuat keputusan berhenti kerja sebagai seorang pendidik, tetapi perasaan mahu mencuba sesuatu yang baharu menjadi pendorong.

Apalagi pekerjaan itu boleh mendatangkan sumber pendapatan, suami Asniza nekad meninggalkan profesionnya itu.

Beri semangat

Seperti sudah menelah soalan yang ingin dilontarkan, kepada penulis, Asniza tidak menafikan pada mulanya beliau agak kekok untuk memegang sepana atau pemutar skru bagi memeriksa bahagian tertentu pendingin hawa kereta. Pun begitu, perkara yang susah itu berubah menjadi minat.

Berkongsi cabaran paling sukar perlu dihadapi mekanik pendingin hawa kereta, menurutnya masalah yang mengalami kerosakan berulang atau tidak konsisten adalah antaranya.

"Selepas selesai satu kerosakan, datang pula masalah lain. Lebih teruk kalau melibatkan komponen-komponen utama yang memerlukan kos baik pulih yang tinggi. Itu antara kerumitan biasa dialami.

"Apa pun, daripada tidak tahu apa-apa, suami beri tunjuk ajar hinggalah kami mengambil keputusan untuk menjadikan sebuah rumah kedai sebagai tempat beroperasi. Alhamdulillah dengan apa yang kami ada sekarang," katanya.

Menurut Asniza keputusan itu diambil kerana tidak mahu jiran-jirannya terganggu dengan bunyi bising dan kurang selesa kerana menjadikan kawasan perumahan seperti bengkel kereta.

SALAH seorang pekerja sedang melakukan flushing pendingin hawa kereta.
SALAH seorang pekerja sedang melakukan flushing pendingin hawa kereta.

Dengan nada ceria beliau bersyukur, impian itu akhirnya tercapai apabila menyewa sebuah rumah kedai di Taman Sri Jelok, Kajang.

“Walaupun bengkel ini tidak besar mana, namun ia cukup untuk menempatkan peralatan khas yang digunakan untuk mengesan kerosakan pendingin hawa kenderaan.

"Saya juga bersyukur kerana mempunyai pekerja yang rajin dan sentiasa menjaga kualiti ketika menyelesaikan tugasan melibatkan kenderaan pelanggan. Bekerja dengan saya mudah, saya sukakan pekerja yang amanah," katanya yang bercadang membuka sebuah lagi cawangan Wak John Aircond di sekitar Lembah Klang.


BERSAMA barisan warga kerja yang memastikan Wak John Aircond mampu beroperasi setiap hari.
BERSAMA barisan warga kerja yang memastikan Wak John Aircond mampu beroperasi setiap hari.

Sehingga kini, beliau mempunyai empat orang pekerja yang akan membantunya menyiapkan kerja-kerja di bengkel.

Sementara itu, bagi Yusri, keputusannya meninggalkan profesion sebagai pengajar vokasional untuk memiliki perniagaan sendiri, tidak akan berjaya tanpa bantuan isterinya, Asniza.

"Bengkel Wak John Aircond ini juga tidak akan wujud tanpa sokongan isteri. Apa yang dapat saya lihat dia minat untuk pelajari selok-belok dunia pendingin hawa kereta.

"Tiada masalah buatnya meskipun ia bidang yang asing bagi dirinya,’’ kata bekas tenaga pengajar berpengalaman lebih 20 tahun itu.

YUSRI
YUSRI

Seperti biasa dikatakan pada anak didiknya, tiada yang mustahil untuk berjaya jika seseorang itu rajin berusaha. Baginya tiada jalan singkat untuk cemerlang.

"Kalau orang tanya tak penat ke kerja bengkel ni, saya hanya jawab 'biasalah tiada kerja yang tak penat'. Inilah pengorbanan kami.

"Tidak seperti orang lain kebiasaannya pada hujung minggu berehat. Tapi isteri dah faham bahawa Sabtu dan Ahad adalah rutin hari bekerja kami,” katanya yang lazim menerima bilangan kenderaan yang bertambah untuk mendapatkan perkhidmatan pada cuti hujung minggu.

Biarpun begitu, beliau dan Asniza sepakat menyelaraskan jumlah kenderaan mengikut masa tempahan pelanggan untuk mengelakkan mereka datang serentak dan terpaksa menunggu lama.