X

Kindly register in order to view this article
!

Tiada kata sepakat teori Covid-19 merebak melalui bawaan udara

A
A

PUTRAJAYA - Teori menyatakan jangkitan koronavirus (Covid-19) boleh tersebar melalui bawaan udara belum mendapat 'kata sepakat' dalam kalangan saintis mahupun pakar perubatan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, sehingga kini kebanyakan pakar perubatan menyebut bahawa titisan cecair dikenal pasti sebagai mod penyebaran virus berkenaan menjangkiti manusia ke manusia.

Beliau menjelaskan apabila seseorang dijangkiti virus itu batuk atau bersin tanpa mengamalkan etika batuk dan bersin, maka rembesan atau sekresi akan melekat pada sebarang permukaan seperti meja.

"Apabila individu tidak dijangkiti menyentuh permukaan yang terkena droplet (rembesan) dan disapu pada rongga tubuh seperti hidung di situlah keadaan yang mengakibatkan berlakunya transmisi.

"Bayangkan kalau airborne (bawaan udara) saya tidak tahu kesudahan perkara ini tetapi sehingga kini belum dapat disahkan lagi (virus korona tersebar menerusi bawaan udara)," katanya.

Menurutnya, perkongsian makanan, minuman atau peralatan yang berkemungkinan tercemar dengan rembesan itu adalah berisiko menyebabkan jangkitan kepada orang lain.

"Mereka yang bergejala (batuk dan selesema) perlulah memakai penutup mulut dan hidung supaya titisan atau rembesan cecair tidak tersebar ketika bercakap, batuk dan bersin," katanya.

Teori menyatakan jangkitan Covid-19 boleh tersebar melalui bawaan udara belum mendapat 'kata sepakat' dalam kalangan saintis mahupun pakar perubatan. - Foto 123RF
Teori menyatakan jangkitan Covid-19 boleh tersebar melalui bawaan udara belum mendapat 'kata sepakat' dalam kalangan saintis mahupun pakar perubatan. - Foto 123RF

Baru-baru ini, media melaporkan pakar di China berpendapat virus berkenaan boleh merebak menerusi udara, sementara sekumpulan pakar perubatan antarabangsa berpendapat cirit-birit sebagai agen kedua yang boleh menyebarkan virus itu.

Dalam pada itu, Dzulkefly berkata, tiada sebarang kesan sampingan drastik yang dialami semua 18 pesakit Covid-19 di negara ini sepanjang tempoh pemantauan mereka di wad isolasi.

"Tidak seperti virus Ebola, yang menyebabkan kematian mengejut, 'this is normal coronavirus' yang membawa pneumonia atau gejala berkaitan saluran pernafasan.

"Pesakit koronavirus yang meninggal dunia didapati ada penyakit sampingan lain seperti sakit jantung dan kegagalan buah pinggang bukan kerana koronavirus sangat ‘ganas’ atau ‘dahsyat," katanya.

Beliau sekali lagi menegaskan golongan berisiko tinggi dijangkiti virus itu seperti warga emas berusia lebih 65 tahun, kanak-kanak imuniti rendah dan mereka yang mempunyai penyakit berkaitan pernafasan seperti asma perlu mengehadkan lawatan ke hospital sekiranya tiada urusan penting.

Menurutnya, penting bagi golongan itu tidak pergi ke kawasan awam atau keramaian, terutama hospital bagi mengelakkan risiko 'Hospital Acquired Infection' (HAI) atau Jangkitan Diperoleh Di Hospital.

Tidak menolak kemungkinan trend kehadiran golongan berisiko itu ke hospital akan meningkat pada waktu ini, Menteri Kesihatan itu menegaskan Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa memantau perkembangan hal berkenaan dan bersiap siaga menanganinya.

Covid-19, yang bermaksud 'penyakit virus korona' adalah nama rasmi bagi novel koronavirus 2019, virus baharu yang pertama kali dikesan di Wuhan, China pada Disember tahun lalu.

Semalam, Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, menjelaskan bahawa co bermaksud ‘korona’, vi (virus) dan d (penyakit). - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!