X

Kindly register in order to view this article
!

Lawan 'viral' dalam episod koronavirus

Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A

KUALA LUMPUR - Penularan kluster 2019 novel koronavirus bukanlah satu-satunya perkara yang menjadikan Kementerian Kesihatan sibuk sekarang ini.

Berita palsu, spekulasi dan khabar angin berkaitan perkara itu yang tular di media sosial turut menambah ‘kerja’ kementerian.

"Kita mempunyai dua masalah, masalah virus satu tetapi masalah yang lebih meruncing nampaknya penularan berita-berita palsu seumpama ini,” kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad kepada media semalam.

Beliau berkata, antara fakta yang mengelirukan ialah tuduhan oleh ramai netizen bahawa Malaysia tidak serius dalam menangani masalah itu kerana masih belum menyekat pelancong China daripada masuk ke negara ini.

Menteri Kesihatan itu menegaskan bahawa Malaysia mematuhi IHR 2005 (Peraturan Kesihatan Antarabangsa) dan oleh itu, sebarang tindakan hanya boleh diambil berdasarkan syor WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) dan PHEIC (Kecemasan Kesihatan Awam dengan Kebimbangan Antarabangsa).

Dzulkefly berkata demikian selepas melakukan lawatan kerja di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) di Sepang semalam.

Sebelum itu, Kementerian Kesihatan menafikan berita palsu bahawa seorang banduan mati selepas makan limau mandarin yang dijangkiti virus itu dan pelajar Malaysia yang pulang dari Wuhan telah dimasukkan ke hospital di Ipoh.

Bukan itu sahaja, gambar tular yang menunjukkan pesawat penuh dengan penumpang warga China tiba di Langkawi untuk melarikan diri daripada koronavirus di negara mereka menimbulkan kebimbangan.

Bagaimanapun, syarikat pelancongan yang membawa masuk kumpulan berkenaan menafikan dakwaan itu dan menyatakan bahawa mereka hanya penumpang agensi pelancongan itu dari Nanjing, China.

Malah Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia hari ini memberi amaran bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang menyebarkan kandungan, berita palsu atau khabar angin mengenai koronavirus.

Sementara itu, Agensi Berita China, Xinhua melaporkan, pihak berkuasa kesihatan China hari ini mengumumkan 80 kematian dan 2,744 kes penyakit radang paru-paru yang disahkan akibat koronavirus, dengan 461 kritikal.

Wuhan dan tujuh bandar berdekatan lain terus ditutup bagi mengelak penyebaran penyakit itu.

Setakat ini, Amerika Syarikat, Perancis, Malaysia, Singapura, Thailand, Australia, Jepun, Nepal, Korea Selatan, Taiwan dan Vietnam juga melaporkan kes koronavirus yang disahkan tetapi jumlahnya terhad. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!