PBT pertama guna dokumen digital

Foto Facebook Majlis Bandaraya Kuantan
Foto Facebook Majlis Bandaraya Kuantan
A
A
A

KUANTAN - Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) menjadi pihak berkuasa tempatan (PBT) pertama di Malaysia yang mengaplikasikan platform sistem digital 'E-Doc-Agree' dan 'E-Cert' bertujuan meningkatkan kecekapan dan ketelusan dalam pentadbiran.

Pengarah Jabatan Perbendaharaan MBK, Mohd Nizam Mahayuddin berkata, penggunaan inovasi itu dapat memperkukuh, menambah baik, dan mempercepatkan perkhidmatan harian pihaknya kepada rakyat khususnya di Kuantan.

Menurutnya, sistem berkenaan mematuhi Akta Tandatangan Digital 1997 dan Akta Setem 1949, sekali gus mencegah serta memperkasakan perundangan yang ada di dalam operasi harian MBK.

Mohd Nizam (kiri) melancarkan Majlis Pelancaran Sistem Doc-Agree dan Doc-Cert di sebuah hotel di sini pada Khamis.
Mohd Nizam (kiri) melancarkan Majlis Pelancaran Sistem Doc-Agree dan Doc-Cert di sebuah hotel di sini pada Khamis.

"Teknologi yang digunakan oleh sistem digital ini termasuklah perjanjian, sijil digital bersekuriti tinggi dan tandatangan digital yang sah.

"Jadi, penggunaan teknologi ini mampu meningkatkan keselamatan dan integriti dokumen, mengurangkan risiko pemalsuan dan memastikan semua transaksi digital yang dilakukan adalah sah dan terjamin," katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Pelancaran Sistem Doc-Agree dan Doc-Cert di sebuah hotel di sini pada Khamis.

Mohd Nizam hadir sebagai mewakili Datuk Bandar Kuantan, Datuk Razihan Adzharuddin.

Mengulas lanjut, Mohd Nizam menjelaskan sistem dilancarkan itu membuktikan komitmen MBK dalam merealisasikan agenda Kuantan sebagai 'Smart city'.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata, ia bertujuan menjadikan MBK sebuah organisasi lebih efisien, inovatif dan responsif terhadap keperluan para pelanggan.

"Kita juga dapat mempercepatkan proses kerja, meningkatkan kepercayaan awam terhadap ketelusan dan kecekapann pengurusan MBK.

"Sistem ini juga menjimatkan kos operasi dengan cara pengurangan bahan kertas dan menerapkan teknologi hijau yang seterusnya menyumbang kepada kelestarian alam sekitar," ujarnya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!