Persetujuan pelarasan tarif air berdasarkan permintaan kerajaan negeri - PM

Anwar ketika bercakap pada sidang akhbar sempena pemukiman bersama Jemaah Menteri di sebuah hotel hari ini. Foto Bernama
Anwar ketika bercakap pada sidang akhbar sempena pemukiman bersama Jemaah Menteri di sebuah hotel hari ini. Foto Bernama
A
A
A

CYBERJAYA - Pelarasan tarif air bagi pengguna domestik di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan yang berkuat kuasa 1 Februari ini dicapai selepas Kerajaan Persekutuan bersetuju dengan kenaikan itu setelah mendapat permintaan dari semua kerajaan negeri.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ada negeri yang tidak pernah melakukan pelarasan tarif arif melebihi 40 tahun.

"Sudah dijelaskan oleh semua pihak bahawa semua negeri meminta kita naikkan, dalam mesyuarat dengan menteri besar dan ketua menteri. Ada negeri yang tak naikkan (tarif) selama 40 tahun lebih jadi mereka mengusulkan dan Kerajaan Persekutuan setuju,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Program Pemukiman Kerajaan Perpaduan 2024 di Cyberjaya pada Khamis.

Pada Rabu, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) mengumumkan pelarasan kadar tarif air di bawah Mekanisme Penetapan Tarif (TSM) bagi pengguna kategori domestik di seluruh Semenanjung dan Labuan berkuat kuasa 1 Februari ini.

Melalui TSM, pengguna domestik akan mengalami kenaikan bil air dalam julat RM1.60 sen hingga RM8 sebulan atau 5 sen hingga 27 sen sehari bagi penggunaan isi rumah sebanyak 20 meter padu sebulan.

Pengguna kategori bukan domestik pula akan mengalami kenaikan bil dalam julat RM0.40 hingga RM2 sebulan atau 1 sen hingga 7 sen sehari bagi penggunaan bulanan sebanyak 20 meter padu hasil daripada caj elektrik yang berbeza-beza dikenakan mengikut negeri.

Perbezaan itu adalah dalam julat 2 sen hingga 10 sen bagi setiap meter padu.

Artikel Berkaitan:

Pelarasan tarif air domestik mulai 1 Februari di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan melibatkan kenaikan purata sebanyak 22 sen bagi setiap meter padu.

@sinarharianonline Pelarasan tarif air bagi pengguna domestik di Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan yang berkuat kuasa 1 Februari ini dicapai selepas Kerajaan Persekutuan bersetuju dengan kenaikan itu setelah mendapat permintaan dari semua kerajaan negeri. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, ada negeri yang tidak pernah melakukan pelarasan tarif arif melebihi 40 tahun. Anda boleh baca berita penuh di portal Sinar Harian di www.sinarharian.com.my atau swipe up di IG story serta jangan lupa follow IG @sinarharian untuk berita terkini dalam dan luar negara. #SinarHarian#SinarTerkini#Tarif#air#AnwarIbrahim#PerdanaMenteri original sound - Sinar Harian