X

Kindly register in order to view this article
!

Gesa Menteri Pendidikan baharu teruskan martabat tulisan jawi

Gambar kiri: Dr Maszlee, gambar kanan: Jasni
A
A

SHAH ALAM - Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) mahu bakal Menteri Pendidikan yang baharu meneruskan kesinambungan usaha dilakukan Dr Maszlee Malik termasuk pembelajaran tulisan jawi.

Presidennya, Jasni Md Kechik berkata, pengganti Maszlee perlu mempunyai kriteria iaitu berkebolehan tinggi dalam bidang pendidikan di Malaysia serta tidak mudah tunduk kepada tekanan.

"Bagi KGMMB, kelangsungan utama adalah kita mahu memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan di semua sekolah dan mahu tulisan jawi diteruskan.

"Jangan kita tunduk kepada tekanan yang tidak munasabah. Inisiatif yang diusahakan oleh Kementerian Pendidikan (KPM) dan Maszlee perlu diteruskan supaya kita mahu lihat kualiti pendidikan sekolah kita berlaku dengan betul dan kualiti pendidikan pelajar kita terjaga," katanya kepada Sinar Harian semalam.

ARTIKEL BERKAITAN: 'Terima kasih semua. Jalan terus': Maszlee

Beliau yang juga Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah Pendang, Kedah berkata, sistem pendidikan di negara ini perlu disesuaikan dengan kehendak pasaran semasa iaitu Revolusi Industri 4.0.

"Sehingga sekarang, apa yang dibuat oleh Maszlee adalah pada jalan yang tepat dan perlu diteruskan.

"Kalau ada penambahan pun perlu dibuat supaya menjadi lebih baik lagi. Jangan yang baik itu kita batalkan," katanya.

Ditanya individu layak untuk menjadi Menteri Pendidikan, beliau enggan mengulas dan menyerahkan kepada kebijaksanaan pucuk pimpinan membuat keputusan.

Kelmarin, Maszlee dalam satu sidang akhbar khas di Kementerian Pendidikan (KPM) di Putrajaya mengumumkan menyerahkan semula jawatan sebagai Menteri Pendidikan kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!