Polis Pulau Pinang tubuh pasukan khas banteras kes pecah rumah

Kok Chin (tengah) menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah SPS.
Kok Chin (tengah) menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah SPS.
A
A
A

NIBONG TEBAL - Polis Pulau Pinang telah melaksanakan beberapa perancangan termasuk menubuhkan pasukan khas (task force) bagi membanteras jenayah pecah rumah di negeri itu.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Khaw Kok Chin, pihaknya akan memberikan tumpuan kepada kawasan ‘hot spot’ yang sering berlaku jenayah terbabit terutamanya di daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Seberang Perai Utara (SPU), dan Timur Laut.

"Kita telah buat perancangan fokus kepada kes yang meningkat terutama kepada kes-kes pecah rumah di mana kita akan wujudkan pasukan task force yang fokuskan kepada modus operandi, masa yang berlaku dan kawasan menjadi hot spot," katanya ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS), di sini pada Isnin.

Terdahulu, Kok Chin hadir menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah SPS.

Pada majlis itu, Timbalan Ketua Polis SPS, Deputi Superintenden Mohd Norazmi Abd Ghapar ditugaskan memangku jawatan Ketua Polis bagi menggantikan Superintenden Ng Ah Thiam yang bersara wajib mulai Selasa.

Sementara itu, mengulas lanjut, Kok Chin berkata, jenayah lain seperti kekerasan, samun berkawan dan curi kenderaan didapati berlaku penurunan sepanjang tempoh terbabit.

Untuk rekod, sebanyak 2,372 daripada keseluruhan 3,606 kes jenayah di Pulau Pinang tahun lalu berjaya diselesaikan dengan melibatkan 65.8 peratus.

Artikel Berkaitan: