[VIDEO] Campur urusan Islam, polis buka kertas inkuiri siasat Koo Ham

A
A
A

IPOH - Polis membuka kertas inkuiri (KEP) berkaitan kenyataan sensitif Ahli Parlimen Beruas, Datuk Ngeh Koo Ham dalam isu membabitkan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI).

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata, di bawah klasifikasi itu, semua laporan yang diterima diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan memandangkan laporan pertama dibuat di sana.

Menurutnya, setakat ini, sebanyak 16 laporan polis telah dibuat di Perak terhadap pemimpin DAP itu.

"Kita sudah terima 16 laporan, siasatan telah bermula dan dijalankan di bawah KEP,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini pada Khamis.

Mohd Yusri Hassan Basri
Mohd Yusri Hassan Basri

Koo Ham sebelum ini dilapor membuat saranan supaya kerajaan melantik pakar daripada masyarakat bukan Islam untuk membantu Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri (DUN) Untuk Menggubal Undang-Undang Islam yang ditubuhkan pada awal bulan ini.

Susulan cadangan tersebut, Pengerusi DAP Perak itu mendapat kecaman hebat daripada pemimpin-pemimpin Islam dalam negara.

Dalam pada itu, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mempengerusikan MKI turut mengingatkan rakyat khususnya yang bukan beragama Islam agar menghormati dan tidak mencampuri urusan berkaitan hal ehwal agama Islam di negara ini.

Artikel Berkaitan:

Justeru, Koo Ham tampil membuat permohonan maaf di atas kesilapannya yang mengeluarkan cadangan tanpa usul periksa terlebih dahulu.