Covid-19: Sarawak ambil langkah berjaga-jaga jika kes membimbangkan

Abdul Karim (dua dari kiri) ketika melancarkan Buku Polisi Integriti Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) pada Khamis. - Foto: Bernama
Abdul Karim (dua dari kiri) ketika melancarkan Buku Polisi Integriti Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) pada Khamis. - Foto: Bernama
A
A
A

KUCHING - Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak akan mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya keadaan Covid-19 di negara berada pada tahap yang membimbangkan.

Menterinya, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, setakat ini keadaan masih terkawal, dengan kebanyakan kes jangkitan hanya melibatkan gejala yang ringan, dan sekiranya keadaan tidak terkawal, beliau yakin pihak Kementerian Kesihatan (KKM) akan mengeluarkan garis panduan.

"Setiap acara yang kita anjurkan akan mengikuti garis panduan yang ditetapkan, apa yang perlu kita dilakukan atau sebaliknya.

"Sekarang ini sesiapa yang kena Covid-19 tidak mempunyai gejala yang yang teruk, umpama selesema ringan sahaja, kecuali individu yang berusia dan berisiko di mana mereka perlu berjaga,” katanya selepas merasmikan Hari Integriti Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) pada Khamis.

Ahad lepas Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, 3,626 kes Covid-19 dilaporkan pada Minggu Epidemiologi ke-47 iaitu dari 19 hingga 25 November lepas, meningkat 57.3 peratus berbanding 2,305 kes yang direkodkan pada minggu sebelumnya.

Beliau berkata majoriti kes iaitu 48 peratus melibatkan mereka yang berumur antara 20 hingga 40 tahun dan lebih 98 peratus hanya bergejala ringan. - Bernama

Artikel Berkaitan: