X

Kindly register in order to view this article
!

UniSZA terima kunjungan Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia

Hassan (tiga dari kiri) bersama warga UniSZA menyambut ketibaan Dr Ahmed Al-Raissouni. - Foto UniSZA
A
A

KUALA NERUS - Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melakar sejarah apabila menerima kunjungan Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Sheikh Profesor Dr Ahmed al-Raissouni sebagai Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI) universiti itu.

Naib Canselor UniSZA, Prof Datuk Dr Hassan Basri Awang Mat Dahan berkata, beliau secara peribadi mempelawa Sheikh Profesor Dr Ahmed Al-Raissouni untuk menjadi Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam yang merupakan fakulti tertua dan terbesar di UniSZA ke arah memperkasa dan mengantarabangsakan fakulti.

“Usaha membawa Sheikh sering terbantut memandangkan kesibukan beliau dengan tugasan sebagai Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia dan juga profesor Fakulti Syariah di sebuah universiti di Doha, Qatar”

“Setelah enam bulan, akhirnya usaha membawa Sheikh ke UniSZA berjaya direalisasikan dengan persetujuan beliau untuk menjayakan aktiviti-aktiviti yang disenaraikan kepadanya bermula 25 Disember 2019 hingga 9 Januari 2020," katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, kunjungan Sheikh Ahmed al-Raissouni memberi impak besar khususnya kepada warga UniSZA dan masyarakat.

Sheikh Profesor Dr Ahmed Al-Raissouni yang dilantik sebagai Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam bersalaman dengan jemaah di Masjid UniSZA. - Foto UniSZA
Sheikh Profesor Dr Ahmed Al-Raissouni yang dilantik sebagai Profesor Pelawat Fakulti Pengajian Kontemporari Islam bersalaman dengan jemaah di Masjid UniSZA. - Foto UniSZA

"Kunjungan beliau begitu bermakna kerana pendekatan maqasid syariah yang dibawa sebagai mekanisme praktikal dalam menjamin kelestarian universiti sebagai sebuah pusat pembinaan peradaban insan.

"Idea-idea yang diketengahkan beliau akan diwacanakan dan dibukukan bagi melonjakkan pencapaian UniSZA serta menjayakan misi pendidikan ke arah melahirkan insan holistik dengan nilai terpuji selaras dengan visi UniSZA iaitu Universiti Islam Integrasi Kontemporari," katanya.

Sementara itu, Dekan Fakulti Pengajian Kontemporari Islam (FKI), Prof Dr Abdul Hakim Abdullah berkata, pelbagai aktiviti telah disusun untuk dimanfaatkan bukan hanya kepada warga UniSZA tetapi termasuk juga kepada masyarakat Malaysia.

“Syarahan yang disampaikan oleh Sheikh Profesor Dr Ahmed Al-Raissouni dilengkapi dengan terjemahan dan turut dikongsi melalui media sosial untuk dimanfaatkan masyarakat umum.

“Selain semakan dan pemantapan kurikulum FKI, Sheikh Profesor Dr Ahmed Al-Raissouni turut menjayakan beberapa aktiviti ilmiah yang lain seperti kuliah umum, penyampaian khutbah, wacana usul fiqh, bedah kitab dan bengkel metodologi bersama para pelajar siswazah," katanya.

Menurutnya, Dr Ahmed Al-Raissouni turut mengadakan sesi mini muzakarah bersama para ilmuwan Terengganu anjuran Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) selain pertemuan dengan Mufti Terengganu, Datuk Dr Zulkifli Muda.

“Dalam kesibukan menjayakan aktiviti ilmiah yang disusun itu, tokoh terkenal itu turut mengadakan kunjungan hormat menemui Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan menemui rakan lama beliau ketika bersama menjawat Naib Ketua Kesatuan Ulama Islam Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang,” katanya.