JKM dapatkan perintah jaga 4 beradik ditinggal di pondok pengawal

Laporan Sinar Harian pada Jumaat.
Laporan Sinar Harian pada Jumaat.
A
A
A

IPOH - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan memohon perintah sementara bagi membolehkan empat beradik yang ditinggalkan di hadapan pondok pengawal Kompleks Pentadbiran Daerah Perak Tengah (MDPT), Seri Iskandar, minggu lepas, diletakkan di bawah pengawasan jabatan itu.

Pengarah JKM Perak, Nor Tipah Majin berkata, ia merupakan bantuan sokongan yang dilaksanakan sementara pihaknya mengesan ibu bapa kesemua kanak-kanak berkenaan.

"Pihak polis masih mengesan ibu bapa dan keluarga kanak-kanak berkenaan.

"Pada masa sama, JKM memberi tumpuan kepada perlindungan dan pemeliharaan kanak-kanak itu.

"JKM juga akan bekerjasama dengan pihak polis bagi tujuan pengesanan ahli keluarga," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata, pemeriksaan kesihatan yang dijalankan terhadap empat beradik itu di Hospital Raja Permaisuri Bainun, di sini, mendapati mereka berada dalam keadaan baik serta tiada sebarang kesan kecederaan fizikal.

Empat beradik terdiri daripada dua lelaki berusia 11 dan 3 tahun, bayi lelaki berusia 10 bulan serta kanak-kanak perempuan berusia 6 tahun itu ditemukan ditinggalkan di kompleks berkenaan, Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Superintenden Hafezul Helmi Hamzah dilaporkan berkata, maklumat berhubung kejadian itu diterima menerusi Pegawai JKM daerah pada 5.39 petang.

Artikel Berkaitan:

Menurut Hafezul Helmi, berdasarkan keterangan diberikan, adik-beradik malang itu ditinggalkan di kawasan itu oleh seorang wanita menaiki sebuah kereta jenis Toyota. - Bernama