X

Kindly register in order to view this article
!

PLUS: Memorandum dibentang pertengahan Disember

Menteri Kerja Raya Baru Bian (tengah) menyempurnakan perasmian Sambutan Profesion Teknikal Negara 2019 di Pusat Konvensyen TM hari ini. -Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Hasil perbincangan antara Kementerian Kerja Raya, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Kementerian Kewangan berhubung isu pengambilalihan syarikat konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan hala tuju tol di negara ini dijangka dibentangkan kepada jemaah menteri pada pertengahan bulan ini.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian berkata, setakat ini, mesyuarat pertama antara ketiga-tiga kementerian itu telah diadakan pada minggu lepas, manakala mesyuarat kedua akan diusahakan dalam masa terdekat.

"Kita sudah mengadakan satu (mesyuarat), mereka (pegawai ketiga-tiga kementerian) akan berjumpa lagi. Selepas itu, setelah semua itu (isu PLUS dan hala tuju tol di seluruh negara) dibincangkan, akan ada satu memorandum yang akan dibentangkan, diangkat kepada jemaah menteri berdasarkan keputusan (bersama) ketiga-tiga kementerian.

"Jadi ini akan dilakukan dengan sekejap, kita menyasarkan pertengahan bulan ini, kalau boleh. Itu perkembangan setakat ini, untuk sementara waktu, mesyuarat ini hanya antara ketiga-tiga kementerian berkenaan," katanya dalam sidang media selepas majlis Pelancaran Hari Profesion Teknikal Negara (HPTN) 2019 di sini hari ini.

Menurutnya lagi, setakat ini, kerajaan menerima lima tawaran bagi mengambil alih konsesi lebuh raya PLUS.

Terdahulu, Baru dalam ucapan aluannya ketika perasmian HPTN 2019 berkata, tenaga kerja yang didorong oleh teknologi boleh membantu memacu pertumbuhan ekonomi secara global dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang.

Katanya, Malaysia harus memastikan penggunaan teknologi berasaskan Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0) selain memperkasakan keupayaan K-Ekonomi (Knowledge Economy) dalam kalangan rakyat supaya pembangunan negara akan dapat dipacu dengan lebih pesat lagi. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus