X

Kindly register in order to view this article
!

Mengapa pemuda Hong Kong Marah?

Eunice Wai berkata kehidupan semakin sukar bagi Hongkongers. Foto Thomas Peter Reuters
A
A

HARGA hartanah kediaman di Hong Kong terus meningkat menjadikannya sebagai bandar paling mahal di dunia sehingga golongan belia di bandar tersebut membantah rang undang-undang ekstradisi yang dicadangkan.

Menerusi laporan South China Morning Post golongan muda terus berada di barisan depan membantah secara berterusan terhadap rang undang-undang ekstradisi yang dicadangkan dengan mengejutkan Hong Kong.

Pada asalnya kekacauan adalah kebimbangan terhadap apa yang dilihat oleh ramai orang sebagai hakisan yang tidak dapat dielakkan kebebasan awam dan autonomi bandar oleh kerajaan pusat yang enggan menyekat demokrasi penuh di bekas tanah jajahan British itu.

Tetapi ramai orang muda di bandar yang paling padat dan mahal di dunia ini marah dengan kos hidup yang tinggi dan keinginan untuk memiliki rumah sendiri hanyalah ibarat satu mimpi.

Sepanjang sedekad yang lalu, harga hartanah kediaman Hong Kong telah merosot sebanyak 242 peratus, dan untuk tahun kesembilan berturut-turut, pasaran hartanah di bandar itu dinilai paling tidak mampu di dunia.

Purata gaji bulanan adalah HKD 19,100 (RM10,170) untuk lelaki dan HKD 14,700 (RM7,827) untuk wanita. Purata sewa bulanan untuk flat satu bilik di pusat bandar ialah HKD 16,551 (RM8,813).

Pada tahun 2018, purata harga rumah adalah 20.9 kali pendapatan isi rumah median kasar. Itu menurut Kajian Tahunan Tahunan Kepemilikan Perumahan Demographia Tahunan.

Dengan angka-angka seperti ini, adalah jelas bahawa kemarahan golongan muda di Hong Kong ini tidak akan mudah untuk diketepikan.

Anda boleh membeli chateau (wain) Perancis untuk apa yang anda akan bayar untuk sebuah rumah 'kasut kotak' anda di 'langit' Hong Kong.

Dengan angka-angka seperti ini, adalah jelas bahawa kemarahan golongan muda di Hong Kong tidak akan mudah diketepikan.

Fung Cheng. Foto Thomas Peter Reuters
Fung Cheng. Foto Thomas Peter Reuters

Seorang pemuda, pereka grafik, Fung Cheng, 25, tinggal dalam bilik tidurnya dengan keluasan 54 kaki persegi (16.5 Meter), di sebuah flat bersama kedua ibu bapa dan juga abangnya di Hang Hau.

Dia melahirkan kekecewaannya pada sistem yang dipercayainya telah 'merompak' peluang untuk dia membeli rumah sendiri.

Katanya lagi, Ketua Eksekutif Hong Kong, Carrie Lam Cheng Yuet-ngor tidak mendengar rintihan rakyat.

"Ia masalah sistem... Mereka tidak memerlukan undi untuk menjadi kerajaan, tidak ada demokrasi," katanya.

Ruby Leung. Foto Thomas Peter Reuters
Ruby Leung. Foto Thomas Peter Reuters

Seorang pelajar undang-undang, Ruby Leung, 22, yang tinggal bersama ibu dan pembantu rumahnya di Kowloon, Leung tinggal dalam bilik tidur yang berkeluasan 75 kaki persegi (22.9 Meter).

"Mereka berjanji untuk mempunyai 'satu negara, dua sistem' selama 50 tahun, jadi orang panik tentang apa yang akan terjadi dalam 50 tahun.

Adakah mereka akan meneruskan ini, atau adakah mereka hanya akan mengasimilasi kami ke China, seperti daerah Shenzhen? Itu sangat menakutkan,"

"Ada harapan bahawa kita boleh mendapat hak pilih sejagat. Tetapi keadaannya semakin buruk. Bukan sahaja kita tidak mempunyai hak pilih sejagat, tetapi kerajaan China lebih berpengaruh dalam politik, " kata Leung.

William Lun. Foto Thomas Peter Reuters
William Lun. Foto Thomas Peter Reuters

Bakal peguam, William Lun, yang tinggal dalam bilik 70 kaki persegi (21.3 Meter) di rumah flat bersama ayah dan abangnya di Sha Tin.

"Impian semua orang untuk mendapatkan rumah. Ia adalah mentaliti Cina. Ia menandakan satu kejayaan dalam hidup anda apabila anda akhirnya (dapat memiliki rumah sendiri) selesai. Saya mahu membeli rumah tetapi misi itu mustahil,"

"Hong Kong sepatutnya mempunyai identiti sendiri bersama dengan identiti Cinanya. Hong Kong adalah istimewa. Saya telah menangis sepanjang (demonstrasi protes), berkali-kali. Melihat apa yang berlaku, kawan-kawan saya ditembak, alami luka di sana dan sini.

"Sangat sedih melihat kerajaan tidak peduli. Mereka seolah-olah tidak mendengar suara anak-anak muda, mereka nampaknya tidak peduli. Dua juta keluar dan mereka berkata: 'Oh, kami mendengar anda. Tetapi kita masih akan teruskan'," katanya.

Eunice Wai. Foto Thomas Peter Reuters
Eunice Wai. Foto Thomas Peter Reuters

Seorang guru sekolah rendah, Eunice Wai, 30, yang tinggal bersama ibu bapanya dan abangnya John di Prince Edward, dengan keluasan bilik tidur 80 kaki persegi (24.4 Meter).

Jelasnya, bagaimana orang Hong Kong merasa disekat oleh Beijing, Wai berkata, "Mereka mengawal orang lebih dan memberi kami kebebasan yang kurang,"

Tetapi, dia menambah, masalah lain membuat kehidupan menjadi semakin sukar, khususnya apa yang dikatakannya adalah dasar perumahan yang tidak adil.

"Kami mempunyai sedikit ruang di Hong Kong dan orang ramai sukar untuk membeli sebuah flat. Syarikat-syarikat hartanah mengawal pasaran," katanya.

John Wai. Foto Thomas Peter Reuters
John Wai. Foto Thomas Peter Reuters

Bagi seorang jurutera, John Wai, 26 yang tinggal dalam bilik tidurnya dengan keluasan 75 kaki persegi (19.5 Meter), berkongsi flat di Prince Edward bersama ibu bapa dan kakaknya, Eunice.

"Apa yang membuat saya marah adalah bahawa kerajaan membenarkan penduduk tanah besar membeli sumber-sumber tanah yang sangat terhad ini. Agensi-agensi hartanah memacu harga yang tinggi sehingga kita tidak mampu," kata Wai.

Dua tahun bekerja selepas menamatkan pengajian di Universiti Hong Kong, wang diberikan kepada ibu bapanya dan membayar pinjaman pelajarnya, sehingga tidak lagi mempunyai wang yang cukup untuk membeli flatnya sendiri.

"Saya sedang memikirkan (untuk) migrasi ke Singapura atau Thailand. Sebabnya saya kecewa dengan masa depan Hong Kong. Saya dapat melihat kerajaan China terus menangguhkan hak kita," katanya.

Pelajar pengajian filem, Zaleena Ho, 22 pula, yang tinggal bersama ibu bapa dengan mempunyai bilik tidur dengan 75 kaki persegi (19.5 Meter) di Mei Foo.

"Ia semakin buruk dari segi politik. Kebanyakan kita berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan apa yang telah kita peroleh, "

"Saya mempunyai pasport AS. Saya hanya boleh pergi tetapi saya mempunyai harapan bahawa kita boleh mengubah sesuatu," kata Ho.

Bagi pelajar kewartawanan antarabangsa, Maisy Mok, 22 mempunyai bilik tidur dengan keluasan 97 kaki persegi (29.6 Meter), tinggal di Fo Tan bersama ayahnya.

Katanya, dia tidur di sofa kerana flat terlalu kecil untuk memuatkan katil lain dan ibu bapanya pula sudah bercerai.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!