X

Kindly register in order to view this article
!

PM anggap Dong Zong rasis

Mahathir menyampaikan daging korban kepada penduduk yang hadir pada majlis ramah mesra dalam Parlimen Langkawi di sini hari ini.
A
A

LANGKAWI - Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) sebagai rasis apabila sering membantah setiap dasar pendidikan negara termasuk usaha memperkenalkan tulisan jawi dan seni khat di sekolah.

Menurutnya, sebelum ini pertubuhan itu turut membantah penubuhan sekolah wawasan yang menghimpunkan ketiga-tiga sekolah rendah iaitu, Sekolah Kebangsaan, Sekolag Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) dan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil (SRJKT) dalam satu kawasan.

Dr Mahathir berkata, bantahan Dong Zong itu adalah disebabkan mereka enggan anak-anak mereka bercampur dengan orang Melayu.

"Dia tak suka orang Melayu, semua dia bantah. Tak pernah dia bersetuju dengan apa pun," katanya ketika mengulas mengenai dakwaan Dong Zong bahawa tindakan kerajaan memperkenalkan tulisan jawi di sekolah sebagai satu bentuk Islamisasi.

Ahli Parlimen Langkawi itu turut mempersoalkan tindakan Dong Zong yang hanya bangkit membantah mengenai tulisan jawi ketika ini.

ARTIKEL BERKAITAN: MP Klang desak kaji semula isu Dr Zakir Naik, tulisan khat

"Benda ini (tulisan jawi dan khat) diluluskan pada tahun 2012 oleh kerajaan terdahulu. Kenapa Dong Zong tidak complaint pada zaman itu? Kenapa baru sekarang? Sebab sekarang bebas, dulu kalau complaint, masuk 'dalam'.

"Sekarang kita dah pun buat keputusan, kalau tak mahu ambil (penulisan jawi dan seni khat), mereka tak payah ambil," katanya ketika ditemui di Majlis Ramah Mesra bersama penduduk Padang Mat Sirat sempena Majlis Korban Dun Ayer Hangat di Masjid Padang Mat Sirat di sini hari ini.

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Dr Mahathir dalam nada sinis turut menyifatkan kedudukan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago ketika ini adalah setaraf dengannya.

"Masa depan apabila saya nak buat keputusan saya tanya (dahulu) boleh atau tidak (kepada) Charles, boleh atau tidak buat.

"Kalau boleh dapat pandangan dia, dia setaraf dengan saya," katanya sinis ketika mengulas kenyataan pemimpin DAP terbabit terhadapnya yang dikatakan sering membuat keputusan secara berseorangan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!