X

Kindly register in order to view this article
!

PM lancar Strategi literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023

Tun Dr Mahathir Mohamad berucap melancarkan Strategi Kebangsaan Bagi Literasi Kewangan 2019-2023 di Sasana Kijang, Bank Negara hari ini. Kerajaan akan menyegerakan penggubalan Akta Pengguna Kredit bagi melindungi kepentingan pengguna, dan menggalakkan pasaran kredit yang sihat. - FOTO BERNAMA
A
A

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini melancarkan Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023, yang menetapkan keutamaan dan pelan tindakan untuk melengkapkan rakyat Malaysia dengan pengetahuan untuk membuat keputusan kewangan bermaklumat selain memupuk amalan sihat dalam pengurusan kewangan.

Strategi ini dirangka oleh Rangkaian Pendidikan Kewangan (FENetwork), sebuah kumpulan antara agensi yang diterajui Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Anggota pengasasnya terdiri daripada wakil Kementerian Pelajaran, Malaysia Deposit Insurance Corp (PIDM), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan Permodalan Nasional Bhd.

Dalam kenyataan hari ini, FENetwork berkata ia akan bekerjasama dengan individu dan organisasi dalam sektor awam dan swasta untuk menyampaikan langkah inklusif dan mampan strategi itu.

"Langkah-langkah ini akan memberi tumpuan kepada memperkasa individu untuk menguruskan wang mereka dengan bijak, merancang dan melabur untuk masa depan, dan melindungi mereka daripada penipuan dan penyalahgunaan kewangan," katanya.

Kumpulan itu berkata ia mengenal pasti beberapa keutamaan di bawah strategi itu, termasuk memupuk nilai-nilai sejak dari usia muda, meningkatkan akses kepada maklumat pengurusan kewangan, alat dan sumber, memupuk tingkah laku positif dalam kalangan kumpulan sasar dan meningkatkan perancangan kewangan untuk persaraan jangka panjang.

Ditubuhkan pada 2016, FENetwork berfungsi sebagai platform antara agensi yang terdiri daripada institusi dan agensi, bagi meningkatkan impak inisiatif pendidikan kewangan dan mengenal pasti peluang baharu untuk meningkatkan literasi kewangan dalam kalangan rakyat Malaysia.

FENetwork disokong oleh Khadijah Abdullah, Pengarah Unit Kemajuan Strategi dan Promosi Kebangsaan, yang akan mengetuai pelaksanaan dan penyampaian Strategi Kebangsaan itu.