X

Kindly register in order to view this article
!

UMNO tak berhasrat singkirkan sesiapa: Tok Mat

Mohamad ketika ditemui media di Muktamar Tahunan Pas ke-65 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Pahang (Sukpa) di Indera Mahkota, di sini, hari ini. - Foto Sinar HarianASRIL ASWANDI SHUKOR
A
A

KUANTAN - Cadangan pindaan Perlembagaan UMNO tidak melibatkan usaha penyingkiran pemimpin tertentu yang berdepan pendakwaan mahkamah,” kata Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Beliau menjelaskan, hasrat utama pindaan Perlembagaan UMNO hanya bertujuan memudahkan pendaftaran bagi membuka seluasnya keahlian baharu.

Mohamad berkata, sekiranya wujud cadangan berhubung pindaan yang terarah kepada penyingkiran pemimpin yang didakwa di mahkamah ia akan dibincangkan di peringkat Majlis Tertinggi (MT) UMNO dan usul ini akan digugurkan.

“Khabar angin kononnya Perlembagaan UMNO nak rombak untuk singkir pemimpin terlibat rasuah itu adalah tidak betul. Sebenarnya hasrat kita nak buat pindaan ini untuk kita membuka seluasnya, supaya lebih mudah pendaftaran ahli, tak sukar macam dulu.

“Perkara ini tidak timbul, kalau ada dibangkitkan kita akan bincang dan kita akan gugurkan, bagi saya jangan ambil hak ahli, biar ahli tentukan kepimpinan,” katanya ketika ditemui media di Muktamar Tahunan Pas ke-65 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Pahang (Sukpa) di Indera Mahkota, di sini, hari ini.

Semalam, Ahli MT UMNO, Datuk Lokman Adam mendakwa Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berniat tidak baik dengan mengemukakan cadangan fasal baharu dalam Perlembagaan UMNO bagi memastikan sesiapa yang bersalah di bawah pertuduhan rasuah atau jenayah kehilangan keahlian setelah merayu di peringkat tertinggi.

Mohamad berkata, beliau tidak pasti tujuan Lokman berkata demikian, namun ia seolah-olah sengaja mencetuskan isu dan menegaskan tidak timbul soal UMNO untuk menyingkirkan sesiapa.

Dalam perkembangan lain, Adun Rantau itu juga menjelaskan tiada sebarang sekatan untuk Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menjalankan tugasnya sebagai Presiden UMNO, malah beliau tidak menghalang sekiranya Ahli Parlimen Bagan Datuk untuk kembali semula menerajui parti.

Mohamad juga menangkis ura-ura kononnya Ahmad Zahid akan letak jawatan dan beliau akan mengambil alih secara rasmi tugas Presiden UMNO.

“Tak timbul soal kata beliau (Ahmad Zahid) akan letak jawatan atau apa, dan tiada isu sampai bila saya nak menanggung tugas-tugas Presiden. Terpulang kepada Ahmad Zahid kalau esok pagi beliau beritahu saya, Mat, aku nak balik ke pejabat, saya akan serahkan...malah saya tak guna pun pejabat Presiden UMNO, saya masih guna bilik sendiri.

“Dulu beliau buat keputusan nak bercuti pun dengan kerelaan sendiri, dan kalau beliau sudah rasa lega... tak ada apa-apa lagi yang membebankan pemikirannya, Ahmad Zahid boleh balik untuk meneruskan tugas-tugas sebagai Presiden UMNO, tak ada masalah,” jelasnya.

Menurutnya, tidak sepatutnya timbul persoalan yang menyoal kewajaran Ahmad Zahid untuk merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian kerana masih dalam status bercuti, memandangkan beliau masih lagi Presiden, Ahli Parlimen dan juga Ketua UMNO Bahagian Bagan Datuk.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus