Nahas Elmina: Ini kali kedua Khairil Azwan terlibat nahas udara - Rakan

Khairil Azwan (bertopi) antara yang berada dalam pesawat tersebut.
Khairil Azwan (bertopi) antara yang berada dalam pesawat tersebut.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kali pertama terlibat dalam nahas udara, Khairil Azwan Jamaluddin yang ketika itu pembantu juruterbang, merupakan orang yang membantu mengeluarkan dan menyelamatkan juruterbang dari sebuah helikopter terhempas.

Namun kali ini nasib tidak menyebelahi Khairil Azwan apabila namanya tersenarai sebagai antara penumpang yang maut dalam nahas pesawat terhempas di Elmina dekat sini, pada Khamis.

Kejadian pertama yang dialami Khairil Azwan kira-kira 13 tahun lalu itu diceritakan oleh rakan baiknya Ketua Cawangan Pengurusan Operasi Udara, Bahagian Udara Ibu Pejabat Bomba Putrajaya Penguasa Kanan Bomba 1, Roslan Aziz iaitu juruterbang helikopter dalam nahas udara pertama pada 16 September 2010.

Roslan berkata ketika itu, Khairil Azwan menjadi pembantunya dalam operasi tinjauan udara pada musim perayaan Aidilfitri di Lebuhraya Pantai Timur dari Gombak, Selangor ke Kuantan, Pahang.

"Ketika kemalangan itu, dialah yang menyelamatkan saya dengan mengeluarkan saya dari bangkai helikopter dan memberikan rawatan awal kepada saya yang cedera parah sebelum bantuan tiba.

"Kemalangan berlaku pada kira-kira 10.30 pagi akibat cuaca buruk dan pesawat cuba untuk berpatah balik tetapi gagal kerana jarak penglihatan yang sangat terhad dan kami terpaksa terbang rendah bila kami terlanggar dan terhempas di kawasan bukit,” katanya.

Beliau berkata, Khairil Azwan adalah individu yang dirujuknya untuk mendapatkan maklumat jika berlaku sebarang nahas seperti itu.

"Kali ini bila dengar ada kejadian kapal terbang terhempas di Elmina, saya cuba telefon dia untuk dapatkan maklumat tetapi sebaliknya dapat tahu nama dia tersenarai dalam manifest penumpang yang maut dalam nahas itu,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Roslan turut menyifatkan sahabatnya itu, yang berasal dari Mempaga, Pahang seorang yang periang, sentiasa mengambil berat tentang rakan-rakan dan selalu bersemangat untuk terbang serta sentiasa berpesan kepada rakan-rakan untuk terbang dengan selamat.

Khairil Azwan, yang menyertai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia pada 2005, menjadi pembantu Roslan selama tiga tahun sebelum menamatkan perkhidmatannya enam tahun kemudian untuk menyertai syarikat penerbangan swasta.

Nama Khairil Azwan berada dalam senarai penumpang yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) namun identiti mangsa perlu disahkan melalui proses forensik.

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain mengesahkan tiada penumpang yang selamat dalam nahas pesawat itu, yang dalam perjalanan dari Langkawi ke Subang di sini hari ini. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN

Nahas Elmina: Enam mayat ditemui, lima daripadanya tak sempurna

Nahas Elmina: Salah satu komponen kotak hitam ditemui - Polis

Nahas terlalu mendadak mungkin punca tiada isyarat 'mayday' - Pakar

Nahas Elmina: Perlukan masa untuk kenal pasti identiti mayat

Nahas Elmina: Enam mayat ditemui, lima daripadanya tak sempurna

Nahas Elmina: Tragedi pesawat kedua di Elmina selepas 46 tahun

Nahas Elmina: Adik sayang mama, ucapan terakhir juruterbang

'Abang saya anak peneroka, bukan anak Jamaluddin Jarjis'

Saya bukan antara mangsa nahas di Elmina, kata anak Jamaluddin Jarjis

Nahas Elmina: Syarikat pengendali pesawat berdaftar, ada lesen

Nahas Elmina: Operasi cari komponen kotak hitam FDR diteruskan

Nahas Elmina: Suami pesan kebumikan di kampung halaman

Nahas Elmina: Operasi di lokasi nahas pesawat disambung pagi ini