PRN Kedah: Terkejut tak dapat mengundi, nama telah digunakan

Rozana Mokhtar menunjukkan laporan polis dilakukan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim, di sini, pada Sabtu.
Rozana Mokhtar menunjukkan laporan polis dilakukan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim, di sini, pada Sabtu.
A
A
A

ALOR SETAR - Seorang wanita membuat laporan polis selepas dia tidak dapat mengundi kerana namanya didaftar sudah mengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Lunas pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Kedah pada Sabtu.

Menurut Rozana Mokhtar, 35, dari Taman Lagenda berkata, dia yang pertama kali ingin membuang undi di Kedah teruja untuk menunaikan tanggungjawab di Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Mahsuri.

Rozana berkata, dia yang mengundi di Gunung Semanggol, Perak sebelum ini tiba bersama kakaknya tiba di sekolah terbabit untuk mengundi lebih kurang jam 8.50 pagi.

"Kali pertama mengundi di sini, jadi saya minta bantuan petugas untuk bantu saya pergi ke saluran yang betul iaitu saluran tiga. Kemudiannya, pegawai yang bertugas di bahagian pemeriksaan nama telah minta kad pengenalan saya.

"Apabila saya bagi, dia terkejut dan maklumkan bahawa nama saya telah ditanda. Ada orang yang guna kad pengenalan saya untuk buang undi,” katanya kepada pemberita pada Sabtu.

Menurutnya, dia kemudiannya bertanyakan pegawai berkenaan sama ada melakukan pemeriksaan dengan teliti berikutan terkejut dengan kejadian itu.

Bagaimanapun, kata Rozana, pegawai itu memberikan alasan bahawa muka sebenar dan paparan muka di kad pengenalan sekarang banyak yang berbeza.

"Jadi, dia terus maklumkan bahawa saya memang tidak boleh mengundi kerana nama sudah dipotong," katanya.

Artikel Berkaitan:

Rozana memberitahu, dia yang diminta membuat laporan polis berhubung kejadian telah pergi ke Balai Polis Padang Serai sebelum diminta untuk ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulim.

Menurutnya, perasaan teruja untuk membuang undi di Kedah kini bertukar kepada perasaan sedih dan kecewa, malah terkejut apabila terjadi kepada dirinya sendiri.

Sehubungan itu, kata wanita itu, dia berharap pihak polis dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dapat menjalankan siasatan berhubung perkara ini.

Sebelum itu, Rozana turut berkongsikan pengalamannya yang kecewa disebabkan tidak dapat mengundi di laman sosial Facebook.

Ikuti maklumat terkini Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri di sini!

ARTIKEL BERKAITAN: PRN: Calon PH didakwa langgar peraturan

Hasrat warga emas mengundi tak kesampaian

Kecoh peti undi tidak diikat

PRN Kedah: Terkejut tak dapat mengundi, nama telah digunakan