Kafein... ada baik buruknya

No Image Caption
A
A
A

TIDAK ramai yang dapat meneruskan hari mereka tanpa secawan minuman berkafein.

Boleh jadi kopi, teh atau minuman tenaga lain yang dipenuhi dengan kafein.

Para penyelidik begitu terpesona dengan bahan ini yang mana beratus-ratus kajian telah dijalankan selama ini.

Bagaimanapun, kebanyakan mereka mendapat hasil yang pelbagai. Sementara beberapa keputusan menunjukkan kesan positif kafein terhadap kesihatan manusia, yang lain mendedahkan masalah yang sangat membimbangkan.

Kebaikan kafein

Tidak perlu dipertikaikan lagi, kafein menenangkan minda anda. Ia meningkatkan ingatan anda dan melegakan keletihan.

Pelbagai kajian telah membuktikan bahawa kafein sangat bermanfaat untuk fungsi mental. Satu dos minuman berkafein meningkatkan memori jangka pendek dan meningkatkan kelajuan reaksi anda.

Penyelidik percaya bahawa tiga hingga empat cawan kopi (bersamaan 300 atau 400 miligram kafein) menimbulkan sedikit risiko kesihatan semasa menggalakkan beberapa manfaat kesihatan.

Bukti menunjukkan penggunaan kafein dapat membantu mencegah banyak keadaan kesihatan seperti diabetes jenis 2, penyakit Parkinson, dan penyakit hati.

Bagaimanapun, orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kanak-kanak, remaja, dan warga tua mungkin lebih cenderung kepada kesan sampingan kafein.

Keburukan kafein

Kajian juga mendapati bahawa kafein dapat meningkatkan tekanan darah seseorang.

Walaupun kenaikan sementara ini tidak disedari, ia mungkin mempunyai kesan buruk apabila mengambil kira kenaikan ini berlaku agak kerap.

Pengambilan kafein selalunya bersama dengan paras glukosa darah yang tinggi. Faktor-faktor ini boleh menyebabkan seseorang mengalami peningkatan risiko penyakit jantung.

Artikel Berkaitan:


Mengikut pendedahan kajian itu, di samping itu wanita yang minum minuman berkafein mungkin berisiko kehilangan ketumpatan tulang.

Satu lagi masalah dengan kafein adalah potensi penyalahgunaan bahan.

Semakin banyak produk dibungkus dengan kepekatan kafein yang lebih tinggi. Saiz minuman tenaga juga semakin besar dan lebih besar. Masalah ini kelihatan lebih serius dalam kalangan remaja.

Ramai yang telah dimasukkan ke hospital kerana mengambil terlalu banyak kafein tambahan. Simptom penyalahgunaan kafein termasuk gangguan tidur, menggigil, sakit perut, muntah, sakit dada, dan berdebar-debar.

Apa yang boleh dilakukan mengenai pengambilan kafein anda?

Soalan yang paling penting ialah bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap kafein.

Anda harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kafein membuat anda berasa gelisah, cemas atau keletihan. Bagaimanakah corak tidur anda akhir-akhir ini? Bagaimana keadaan kesihatan anda? Adakah anda bergantung kepada kafein?

Apabila ia melibatkan kafein, kesederhanaan adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan.

Jika anda perlu mengambil empat hingga lima cawan kopi hanya untuk melewati hari anda dan masih berasa sia-sia, mungkin sudah tiba masanya untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

Jika anda juga mengalami tanda-tanda penuaan yang mengerikan ketika cuba berhenti daripada kafein, pasti ada masalah yang perlu diperhatikan.

Sumber: https://hellodoktor.com/