PM ulang pendirian tidak benarkan pengeluaran KWSP

Anwar berucap pada Majlis Perasmian Ibu Pejabat Baharu KWSP Kwasa Damansara pada Isnin. - Foto Sinar Harian ASRIL ASWANDI SHUKOR
Anwar berucap pada Majlis Perasmian Ibu Pejabat Baharu KWSP Kwasa Damansara pada Isnin. - Foto Sinar Harian ASRIL ASWANDI SHUKOR
A
A
A

SUNGAI BULOH - [DIKEMAS KINI] Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi pendiriannya untuk tidak membenarkan satu lagi pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi pencarumnya.

Anwar berkata, meskipun perkara tersebut akan dijadikan sebagai polemik politik pada Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang, namun wang pencarum mesti dijaga untuk kegunaan masa depan.

“Wang pencarum adalah seperti janji dan ‘akad’ yang digariskan di bawah perjanjian KWSP untuk kegunaan masa hadapan.

“Bagaimanapun, ia dibenarkan dikeluarkan sebelum ini berikutan wabak (Covid-19) itu,” katanya semasa Majlis Perasmian Ibu Pejabat Baharu KWSP Kwasa Damansara di sini pada Isnin.

Beliau turut menegaskan tidak akan tunduk kepada sebarang gesaan daripada mana-mana pihak agar pengeluaran lain dibenarkan.

“Kita mempunyai kecemasan (Covid-19) sebelum ini tetapi keadaan berubah. Rakyat kini dibenarkan pergi bekerja.

“(Dan) walaupun terdapat banyak tekanan politik untuk meluluskan pengeluaran, saya tetap dengan keputusan saya kerana KWSP adalah badan yang sah untuk melindungi wang pencarum sekarang dan untuk masa hadapan,” katanya.

Anwar pada 19 Mac berkata, pengeluaran caruman KWSP akan memberi kesan kepada dana pelaburan negara.

Susulan itu, beliau menegaskan kerajaan perlu mencari jalan lain bagi meringankan beban rakyat dalam usaha memastikan dana pelaburan negara itu tidak terjejas.

ARTIKEL BERKAITAN:Syor KWSP majikan naik 20 peratus belum dibincang - PM

ARTIKEL BERKAITAN:PM gesa KWSP tingkat pelaburan kepada 70 peratus

ARTIKEL BERKAITAN:KJ dakwa pengumuman KWSP oleh PM tidak cermat