Pelajar IPT beri alasan mahu berehat ketika ditangkap khalwat

Penguatkuasa JHEAT memeriksa individu dalam operasi yang dijalankan sekitar Kuala Terengganu pada Jumaat lalu.- Foto JHEAT
Penguatkuasa JHEAT memeriksa individu dalam operasi yang dijalankan sekitar Kuala Terengganu pada Jumaat lalu.- Foto JHEAT
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Mahu berehat bagi melepaskan penat selepas seharian bersiar-siar di sekitar bandar Kuala Terengganu.

Itu alasan diberikan sepasang kekasih yang merupakan pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) selepas mereka ditahan dalam operasi pencegahan maksiat sempena perayaan Tahun Baharu Cina 2023 di sebuah hotel di bandar raya ini pada Jumaat lalu.

Ketua Penolong Pesuruhjaya Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Khairul Azizi Idris berkata, selain dua individu itu, pihaknya turut menahan satu lagi pasangan di bilik berasingan hotel sama.

Menurutnya, pelajar IPTS tersebut berasal dari Terengganu manakala satu lagi pasangan adalah orang luar yang datang bercuti ke negeri ini.

"Ketika serbuan dibuat, dua pasangan yang semuanya berusia 20-an ini sedang tidur di dua bilik berasingan," katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi di sini pada Rabu.

Khairul Azizi berkata, operasi dijalankan oleh 25 anggota Bahagian Penguatkuasaan Syariah JHEAT dan Unit Penguatkuasa Syariah Pejabat Agama Daerah Kuala Terengganu di hotel dan kawasan sekitar daerah ini bermula jam 12.30 malam.

Katanya, empat individu tersebut kemudian ditahan di bawah Seksyen 31, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) 2001 Terengganu kerana berkhalwat.

Jelas beliau, jika sabit kesalahan pesalah boleh dikenakan hukuman denda maksimum sebanyak RM3,000 atau penjara tidak lebih dari dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Artikel Berkaitan:

"Lelaki dan wanita yang berada bersama seorang atau lebih dari seorang berlainan jantina yang bukan mahram di tempat terlindung, dalam rumah atau bilik dalam keadaan boleh menimbulkan syak adalah satu kesalahan.

"Oleh itu, operasi sebegini akan diteruskan dari semasa ke semasa bagi mengekang gejala maksiat dan aktiviti tidak bermoral dalam kalangan masyarakat negeri ini," katanya.