Kemungkinan banjir kilat di KL, 9 negeri

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

KUALA LUMPUR - Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengeluarkan notis kesiapsiagaan kemungkinan banjir kilat melibatkan Kedah, Perlis, Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Sarawak setakat jam 4.30 petang Khamis.

JPS dalam kenyataan memaklumkan berdasarkan maklumat ramalan hujan Jabatan Meteorologi (MetMalaysia), sistem Southeastern Asia-Oceania Flash Flood Guidance System (SAOFFGS) dan model ramalan banjir JPS, terdapat risiko banjir kilat di beberapa lokasi berkenaan sekiranya hujan lebat atau ribut petir yang signifikan berlaku.

Di Kedah melibatkan Kota Setar, Kuala Muda, Kubang Pasu dan Yan manakala Perlis di Kangar; Perak (Hilir Perak, Kerian, Kinta, Larut, Matang dan Selama, Perak Tengah); Pulau Pinang (Barat Daya, Seberang Perai Selatan, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Utara) sementara Selangor (Gombak, Hulu Langat, Klang, Kuala Langat, Kuala Selangor, Petaling dan Sepang).

Di Wilayah Persekutuan melibatkan Kuala Lumpur manakala Negeri Sembilan di Port Dickson; Melaka (Jasin dan Melaka Tengah); Johor (Batu Pahat, Johor Bahru, Kluang, Muar dan Pontian) serta Sarawak (Miri, Bintulu dan Kuching).

Menurut JPS, notis itu dikeluarkan bagi membolehkan semua penduduk terutamanya di kawasan yang berisiko berwaspada dengan sebarang kemungkinan berlakunya banjir kilat bagi tempoh tersebut.

Sementara itu, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dalam kenyataan memaklumkan Perak, Selangor, Melaka, Johor, Pahang, Kelantan dan Sarawak masih terjejas dengan banjir melibatkan 3,546 mangsa daripada 1,047 ketua isi rumah (KIR) direkodkan sedang berlindung di 39 pusat pemindahan sementara (PPS) setakat jam 12 tengah hari Khamis.

Nadma turut memaklumkan tiga PPS ditutup iaitu PPS Sekolah Kebangsaan Sri Kiambang di Pasir Mas, Kelantan; PPS Surau Kampung Padang Serai Dalam di Larut, Perak dan PPS Dewan Tun Haji Mustapha di Lahad Datu, Sabah.

Pada masa sama, terdapat 11 PPS baharu dibuka melibatkan dua di Raub, Pahang; satu di Larut, Matang dan Selama, Perak serta tujuh di Selangor.

Artikel Berkaitan:

Nadma turut memaklumkan menurut laporan JPS setakat jam 4 petang, 13 sungai merekodkan bacaan aras air di tahap bahaya melibatkan Sarawak di Long Teru dan Marudi, Miri; Pahang di Sungai Serting di Jambatan Padang Gudang, Bera; Johor (Sungai Lenik di Ladang Chaah, Segamat); Negeri Sembilan (Sungai Linggi di Pekan Linggi, Port Dickson) dan Melaka (Sungai Melaka di Melaka Pindah, Alor Gajah serta Sungai Melaka di Batu Hampar, Melaka Tengah).

Di Selangor ia membabitkan Sungai Binjai di Pekan Meru dan Sungai Rasau di Taman Desa Kemuning di Klang, Sungai Langat di Bukit Changgang di Kuala Langat, Sungai Selangor di Rantau Panjang di Kuala Selangor, Sungai Langat di Dengkil di Sepang dan Sungai Langat di Jenderam Hilir, Sepang.

Di samping itu, lapan sungai merekodkan bacaan aras air di tahap amaran melibatkan Long Jegan, Miri, Sarawak; Sungai Kandis di Kampung Jawa, Klang, Selangor; Johor (Sungai Muar di Kampung Awat, Segamat; Sungai Tangkak di Kampung Seri Makmur, Tangkak serta Parit Keliling di Kampung Pasir, Johor Bahru); Negeri Sembilan (Sungai Muar di Pekan Rompin, Jempol dan Sungai Muar di Kampung Berembang di Kuala Pilah) serta Kelantan (Rantau Panjang, Pasir Mas).

Sementara itu, menurut Nadma, JPS membuat pemakluman kepada orang ramai berkaitan situasi semasa di Taman Sri Muda, Shah Alam, Selangor pada jam 12 tengah hari apabila beberapa lokasi di situ mengalami sedikit situasi limpahan air sungai di kawasan setempat disebabkan fenomena air mati (paras air laut dan air sungai berada di paras yang sama) dan ditambah faktor hujan renyai berterusan.

"Keadaan ini melambatkan proses penyurutan air di Taman Sri Muda. Pam Air di Pintu Sri Muda dan Kolam Takungan Banjir Taman Sri Muda diaktifkan pada jam 11.35 malam, 16 November dan masih beroperasi dengan optimum sehingga kini," menurut kenyataan itu.

Justeru, Nadma memaklumkan semua penduduk terutama di kawasan yang terlibat diminta berwaspada, mengambil langkah berjaga-jaga dan patuhi arahan pihak berkuasa dari semasa ke semasa.

Selain itu menurut Nadma, JPS menempatkan pam bergerak di sembilan lokasi sekitar Kuala Selangor bagi mempercepat aliran air keluar, dengan pam kekal turut ditempatkan di dua lokasi iaitu Kampung Asahan dan Parit Merbau, Kampung Bukit Kuching.

Dalam kenyataan sama, Jabatan Kerja Raya (JKR) pada jam 2 petang, melaporkan terdapat lapan lokasi terkesan kejadian banjir, tujuh lokasi cerun runtuh, satu lokasi jalan runtuh, dua lokasi kejadian jalan mendap dan dua lokasi kejadian jambatan rosak atau runtuh, menjadikan jumlah keseluruhan 20 lokasi membabitkan Kelantan, Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Terengganu, Johor dan Pahang.

Pengguna jalan raya diminta sentiasa peka amaran dan rujuk maklumat bencana sebelum memulakan perjalanan dan bagi makluman serta pertanyaan, orang ramai boleh hubungi Bilik Gerakan Bencana (BiGBen) JKR ditalian 03-26107727 atau rujuk laman web http://bencanaalam.jkr.gov.my selain Twitter @CSFJ_JKR.

Sementara itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Sepang melaporkan kejadian ban pecah di Kampung Seri Tanjung, Dengkil, Selangor melibatkan kira-kira 50 rumah terkesan, berpunca daripada hujan lebat dan limpahan air akibat ban pecah di kampung itu, dengan JPS dilaporkan mengambil tindakan dan dalam proses pembaikan ban tersebut.

Selain itu, Nadma memaklumkan kejadian banjir di kawasan Kampung Long Bemang, Sarawak sejak 15 November lepas masih belum surut dan banyak kediaman terjejas, namun 530 orang daripada 103 rumah di kawasan itu kini dalam keadaan selamat serta berada di kawasan tinggi.

Orang awam diminta merujuk maklumat terkini daripada sumber yang sahih menerusi laman web publicinfobanjir.water.gov.my, Facebook PubliclnfoBanjir dan twitter @JPS InfoBanjir. - Bernama