Dijel kerana rancang jual rahsia kapal selam AS

Gambar fail menunjukkan sebuah kapal selam nuklear milik AS. - Foto AFP/US Navy
Gambar fail menunjukkan sebuah kapal selam nuklear milik AS. - Foto AFP/US Navy
A
A
A

WASHINGTON - Seorang jurutera nuklear Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) dan isterinya pada Rabu dijatuhi hukuman penjara yang panjang kerana merancang untuk menjual rahsia kapal selam kepada negara asing.

Jonathan Toebbe, 44, dan isterinya, Diana Toebbe, 46, mengaku bersalah pada Februari lalu kerana bersubahat untuk menjual maklumat berkaitan sistem pendorongan nuklear tentera laut.

Jonathan dijatuhi hukuman penjara 19 tahun dan tiga bulan manakala isterinya, Diana menerima hukuman penjara 21 tahun lapan bulan, kata Jabatan Kehakiman AS.

Menurut dokumen mahkamah, Diana bertindak sebagai peninjau sementara suaminya menyampaikan maklumat sulit mengenai teknologi kapal selam nuklear kepada pembeli asing.

Pembeli asing itu tidak dikenal pasti oleh pihak berkuasa AS tetapi The New York Times memetik orang yang diberi taklimat mengenai siasatan itu, berkata negara itu ialah Brazil.

Seorang guru di sebuah sekolah swasta, Diana pada mulanya mengaku tidak bersalah atas tuduhan konspirasi untuk menyampaikan data terhad.

Namun, dia mengubah pengakuannya selepas suaminya mengaku bersalah dan dengan berbuat demikian mengaku bahawa isterinya mengambil bahagian dalam plot itu.

Jonathan ialah seorang jurutera nuklear untuk Tentera Laut AS yang berurusan dengan sistem pendorong kapal selam nuklear apabila kedua-duanya ditangkap pada 9 Oktober 2021 selepas dia menyembunyikan kad SD kecil yang membawa rahsia AS di lokasi mati di Virginia Barat.

Artikel Berkaitan:

Dokumen mahkamah menggambarkan plot yang menggoda seperti novel pengintip di mana mereka mengembara untuk menyerahkan maklumat secara rahsia, menerima pembayaran dalam mata wang kripto dan mengikuti isyarat yang dibuat dari bangunan kedutaan di Washington.

Dalam satu mesej, Jonathan menyatakan bahawa dia telah mempertimbangkan tindakannya selama beberapa tahun dan gembira untuk bekerja dengan rakan kongsi profesional yang boleh dipercayai.

Dia juga menulis bahawa dia telah membahagikan semua data yang dia kumpulkan kepada 51 pakej maklumat.

Namun, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) mengikuti rancangan itu selepas dimaklumkan mengenainya oleh negara sasaran pada Disember 2020. - AFP