Apabila OPR dijangka naik lagi tahun hadapan

Bank Negara Malaysia - Foto Bernama
Bank Negara Malaysia - Foto Bernama
A
A
A

BANK Negara Malaysia (BNM) pada Khamis mengumumkan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.75 peratus. Ia merupakan kenaikan kali keempat berturut-turut sejak Mei lalu.

Pengumuman itu mendapat pelbagai reaksi terutama daripada rakyat yang berasa tertekan dengan peningkatan OPR selain harga barangan keperluan harian disebabkan oleh inflasi.

Menurut MIDF Research, BNM dijangka bersiap sedia lebih awal mengenai dasar monetari dengan menaikkan OPR ke tahap prapandemik pada 3.00 peratus menjelang Januari 2023.

Peningkatan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.75 peratus dalam Mesyuarat Dasar Monetari terakhirnya pada 2022 adalah selaras dengan jangkaan pasaran, tetapi masih kekal di bawah paras prapandemik. Menjelang 2023, penetapan dasar monetari BNM adalah untuk memastikan pemulihan ekonomi Malaysia yang mampan.

Ada dalam kalangan perunding kewangan menyatakan bahawa keputusan menaikkan OPR terpaksa dilakukan bagi menghadapi peningkatan inflasi dan pengumuman Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) menaikkan sehingga 75 mata asas (bps) pada Rabu.

Sekiranya OPR tidak dinaikkan, nilai ringgit akan terus menyusut, sekali gus memberi kesan kepada kos import barangan keperluan negara terutama makanan kerana Malaysia mengimport kira-kira 60 peratus makanan dengan nilai lebih RM50 bilion.

Bagi mereka yang mempunyai banyak pinjaman bank, kenaikan OPR ini merupakan berita kurang menyenangkan, tetapi tidak bagi sesetengah pihak mempunyai banyak simpanan di institusi perbankan, ia berita gembira kerana kadar keuntungan meningkat.

Bagaimanapun, ia bukan membawa maksud bahawa rakyat perlu terus menyimpan dan tidak berbelanja kerana boleh menyumbang kepada kemelesetan ekonomi.

Artikel Berkaitan:

Justeru, bagi mereka yang mempunyai banyak pinjaman, antara perkara boleh dilakukan ialah menyediakan tabungan lebih sewaktu membayar hutang. Contohnya, sekiranya setiap bulan perlu membayar RM1,000 bagi pinjaman, perlu ada lebihan RM200 disimpan di mana-mana tabung sebagai pelan kecemasan.

Sekiranya berlaku peningkatan OPR lagi pada masa akan datang, mereka lebih bersedia untuk membayar pinjaman berbanding perlu membuat pelarasan perbelanjaan secara mengejut.