Pemandu teksi harap bantuan one-off, petrol

Kebanyakan pemandu teksi terkesan dari segi pendapatan susulan ketiadaan pelanggan. (Gambar kecil: Yazid)
Kebanyakan pemandu teksi terkesan dari segi pendapatan susulan ketiadaan pelanggan. (Gambar kecil: Yazid)
A
A
A

SHAH ALAM – Pengerusi Persatuan Teksi dan Kereta Sewa Bandar Raya Shah Alam, Yazid Mohd Yusof berharap ada berita gembira buat pemandu teksi di negara ini dalam Bajet 2023 sama ada bantuan one-off daripada kerajaan atau pemberian bantuan lain terhadap golongan itu.

Yazid berkata, kebanyakan pemandu teksi di bandar raya ini terkesan dari segi pendapatan susulan ketiadaan pelanggan.

“Pendapatan itu ada tetapi tak sebanyak mana, nak dapat dalam RM40 sehari pun agak susah.

“Ramai pemandu teksi mengeluh disebabkan hutang memandangkan permit teksi atau sewa bersama koperasi tetap perlu dibayar.

“Ditambah lagi dengan kos sara hidup meningkat, harga barang naik dan Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang naik buat kali ketiga pada tahun ini, ia sudah tentu membebankan kami yang tidak mendapat pendapatan secara tidak menentu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Dalam pada itu, Yazid turut berharap pemberian Kad Bantuan Teksi bernilai RM800 membolehkan pemandu teksi mengisi minyak di mana-mana stesen Petronas dapat diteruskan semula.

“Kita harap kerajaan dapat meneruskan bantuan minyak kepada pemandu teksi. Dulu zaman Datuk Seri Najib Razak ada beri pelbagai bantuan termasuk bantuan tayar dan minyak.

“Jika bantuan ini diberikan semula ia secara tidak langsung dapat mengurangkan kos operasi harian serta meringankan beban kami semua,” ujarnya.

Artikel Berkaitan: