Sila log masuk terlebih dahulu.

Proton terus kekalkan kecemerlangan


Proton mendahului jenama kereta yang lain apabila berjaya menguasai pasaran pada awal tahun 2019.
Proton mendahului jenama kereta yang lain apabila berjaya menguasai pasaran pada awal tahun 2019.
A
A
A

PROTON mengekalkan kecemerlangan awal tahun 2019 apabila mengakhiri suku pertama dengan peningkatan jualan.

Rekod pendaftaran bagi Mac mencecah 6,145 unit iaitu pegangan pasaran sebanyak 11 peratus, peningkatan 2.6 peratus berbanding bulan yang sama pada tahun 2018.

Pada bulan sama juga, ia menyaksikan pertumbuhan positif bagi industri automotif dengan anggaran Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) meningkat sebanyak 11.8 peratus dari tahun ke tahun. Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong berkata, Proton sekali lagi mengatasi pasaran dengan peningkatan pendaftaran sebanyak 46.1 peratus, bersamaan kadar pertumbuhan hampir empat kali lebih tinggi daripada keseluruhan industri.

X70
X70

"Bagi tiga bulan pertama tahun 2019, angka kumulatif adalah 43.5 peratus atau lebih daripada enam kali bilangan TIV sebanyak 6.7 peratus. "Kedudukan keseluruhan jualan Proton adalah yang paling kehadapan berbanding jenama pesaing lain bagi bulan ini dan suku pertama 2019," katanya.

Ujar Chunrong, prestasi itu juga bermakna syarikat mendahului jenama automotif keempat terlaris di Malaysia, mengukuhkan kedudukannya sebagai pilihan popular dalam kalangan pembeli kereta di Malaysia.

“Angka yang dicatatkan oleh Proton bagi tahun 2019 merupakan hasil daripada usaha jitu yang dilakukan oleh setiap pekerja.

“Pencapaian ini juga adalah disebabkan oleh pembukaan cawangan-cawangan 3S/4S, peningkatan kualiti produk, tumpuan penuh pada perkhidmatan pelanggan serta penambahbaikan pada bahagian-bahagian yang lain.

“Dengan pelancaran pelbagai lagi model oleh syarikat pada tahun ini, Proton yakin pelaburannya dalam perniagaan akan terus memberi kelebihan kepada pertumbuhan jualan,” katanya.

Artikel Berkaitan: