Salman Rushdie tidak lagi guna ventilator, boleh bercakap

Laporan Sinar Harian pada Sabtu mengenai Salman Rushdie yang ditikam di leher ketika berada di atas pentas di New York, AS pada malam Jumaat lalu.
Laporan Sinar Harian pada Sabtu mengenai Salman Rushdie yang ditikam di leher ketika berada di atas pentas di New York, AS pada malam Jumaat lalu.
A
A
A

MOSCOW - Novelis Salman Rushdie yang ditikam ketika festival sastera di New York kini tidak lagi menggunakan bantuan ventilator dan mampu bercakap, menurut rakan Salman, Aatish Ali Taseer.

"Baru sahaja mendapat berita: "Salman tidak lagi menggunakan ventilator dan mampu bercakap (dan bergurau)...,” tulis Taseer di media sosial pada malam Sabtu, lapor Sputnik.

Pada Jumaat, Salman, 75, ditikam dua kali oleh Hadi Matar, 24, ketika hendak menyampaikan syarahan di Institusi Chautauqua di barat New York.

Ejen Salman, Andrew Wylie sebelum ini memberitahu media bahawa penulis itu telah dikejarkan ke hospital dan menggunakan bantuan ventilator serta tidak boleh bercakap.

Salman berkemungkinan buta sebelah mata dan turut mengalami kerosakan pada hati serta saraf di tangannya putus, katanya.

Penulis novel terkenal itu telah menjalani pembedahan.

Matar telah ditangkap dan didakwa dengan dua pertuduhan iaitu cubaan membunuh tahap dua dan serangan peringkat dua, dia bagaimanapun mengaku tidak bersalah.

Jika sabit kesalahan, Matar bakal berdepan hukuman penjara sehingga 25 tahun.

Salman ialah penulis kelahiran India yang terkenal dan memenangi pelbagai hadiah sastera serta pernah mencetuskan kontroversi menerusi buku tulisannya 'The Satanic Verses' yang dikatakan menghina Islam. - Bernama