[VIDEO] Ditawar RM30,000 untuk jual ‘Tam’

Meskipun pernah ditawarkan lebih daripada RM30,000 untuk membeli lembu sado peliharaannya yang diberi nama ‘Tam’, namun Azrin tetap tidak menjualnya.
Meskipun pernah ditawarkan lebih daripada RM30,000 untuk membeli lembu sado peliharaannya yang diberi nama ‘Tam’, namun Azrin tetap tidak menjualnya.
A
A
A

NILAI - Meskipun pernah ditawarkan lebih daripada RM30,000 untuk membeli lembu sado peliharaannya yang diberi nama ‘Tam’, namun Azrin Anil Khalid, 26, tetap tidak menjualnya.

Bagi Azrin, lembu sado jantan baka Angus seberat 730 kilogram itu sangat bermakna baginya lebih-lebih lagi ‘Tam’ merupakan lembu sado paling besar dimilikinya.

“Selain baka Angus, saya ada 40 ekor lembu kategori sado lain antaranya baka Limousin, Chevrolet dan Brahman.

“Tapi si ‘Tam’ ini yang paling besar dan manja dengan saya. Sebab itu bila ada seorang penternak dari Rembau yang mahu membelinya dengan tawarkan harga sekali ganda, saya menolaknya,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Negeri Sembilan Fest pada Ahad.

Walaupun sado dan bersaiz besar, Tam seekor lembu yang jinak.
Walaupun sado dan bersaiz besar, Tam seekor lembu yang jinak.

Menurutnya, mungkin ramai beranggapan dengan fizikal lembu sado yang besar, haiwan itu garang, tetapi sebenarnya tidak.

Ujarnya, ia bergantung kepada cara penjagaan dan jika lembu itu selalu ‘dibelai’ ia boleh menjadi haiwan yang manja.

Tambahnya, sebelum ini dia memelihara 200 ekor lembu kampung, tetapi sejak tiga tahun lalu mula berjinak-jinak memelihara lembu sado.

Artikel Berkaitan:

“Saya jual separuh lembu kampung saya sebab nak dapatkan modal untuk projek lembu sado dengan menggunakan teknologi permanian berhadas menggunakan baka import dengan mendapatkan khidmat Jabatan Veterinar.

“Berbanding lembu kampung, lembu sado ini pendapatannya tinggi kerana dagingnya banyak yang mana nilainya dua kali ganda daripada lembu biasa,” katanya.

Azrin yang merupakan anak bongsu daripada lima beradik berkata, buat masa ini dia hanya menjual daging lembu sado pada musim perayaan.

Malah buat masa ini dia masih belum berhasrat menjual lembu sado peliharaannya kepada sesiapa kerana masih belum puas menjaganya.

“Walaupun masih baharu dalam bidang ternakan lembu sado, tapi percaturan saya bertukar kepada lembu sado ini boleh dianggap berbaloi,” katanya yang mempunyai kandang lembu di Port Dickson.