53 CSO tuntut batal nyah warta Hutan Simpan Bukit Cherakah

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

SHAH ALAM - Sebanyak 53 organisasi masyarakat sivil (CSO) menggesa Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari untuk membatalkan penyahwartaan Hutan Simpan Bukit Cherakah, di sini berdasarkan keputusan yang dibuat lebih 22 tahun lalu oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) ketika itu.

Organisasi alam sekitar, Treat Every Environment Special (TrEES) menerusi satu kenyataan memaklumkan gesaan dibuat menerusi kluster alam sekitar CSO Platform for Reform di Malaysia iaitu Biodiversity.Environment.Agroecology.Climate Change.Habitats (B.E.A.CC.H).

Menurut kenyataan tersebut, walaupun kerajaan Selangor ketika itu berjaya mengeluarkan 406.22 hektar daripada Hutan Simpan Bukit Cherakah di sini pada tahun 2000, pihak tersebut gagal menyediakan tanah gantian yang sama besar dengan kawasan yang dikeluarkan sebagai hutan simpanan kekal.

"Dengan mengeluarkan Hutan Simpan Bukit Cherakah, kerajaan Selangor turut gagal mematuhi Seksyen 12 APN Selangor 1985, yang mana kerajaan sepatutnya menyediakan tanah gantian yang sama besar dengan kawasan yang dikeluarkan sebagai hutan simpanan kekal.