Sila log masuk terlebih dahulu.

Isu Batu Puteh: Johor mahu pengkhianat dihukum

Onn Hafiz berucap pada sesi penggulungan pada sidang Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor ke-15 di Kota Iskandar pada Ahad. (Gambar kanan: Batu Puteh)
Onn Hafiz berucap pada sesi penggulungan pada sidang Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor ke-15 di Kota Iskandar pada Ahad. (Gambar kanan: Batu Puteh)
A
A
A

ISKANDAR PUTERI - [DIKEMAS KINI] Kerajaan Johor mahu tindakan undang-undang yang tegas dikenakan ke atas pengkhianat yang mengakibatkan negara kehilangan hak dan kedaulatan terhadap Batu Puteh.

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, walaupun ada pihak yang beranggapan pulau yang hanya sebesar padang bola itu tidak mempunyai kepentingan dari sudut ekonomi, namun ia cukup bererti dari sudut kedudukan maritim.

Menurutnya, Batu Puteh terletak begitu dekat dengan Johor iaitu 14.3 kilometer (km) dari Tanjung Penyusup berbanding 46km dari Singapura.

"Kedudukan Batu Puteh juga terletak di laluan utama bagi kapal dagang melalui Selat Melaka dan Laut China Selatan.

"Sebelum ini, ia adalah kawasan perikanan penting bagi nelayan kita dan juga tempat mereka berteduh ketika ombak besar melanda.

"Namun, ketika ini Johor menerima laporan bahawa nelayan dihalau keluar dari kawasan berdekatan Batu Puteh oleh pengawal pantai Singapura," katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi penggulungan pada sidang pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor ke-15 di Kota Iskandar di sini pada Ahad.

Jelasnya, kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini telah terkhilaf apabila menarik balik rayuan tuntutan ke atas Batu Puteh sehingga meninggalkan kesan hitam dalam sejarah negara yang berdaulat.

"Memandangkan Batu Puteh atau Pedra Branca kini memihak pada Singapura, ia akan menimbulkan pertikaian tuntutan bertindih kawasan maritim apatah lagi jarak Batuan Tengah milik Malaysia hanya sekitar 1km dari Batu Puteh.

Artikel Berkaitan:

"Pertikaian itu kini jadi lebih serius apabila laporan menyatakan Singapura sudah mula menjalankan kerja penambakan di Batu Puteh sedangkan perbatasan maritim masih lagi dalam rundingan dan belum dimuktamadkan," katanya.

Onn Hafiz berkata, sebagai sebuah negara yang berdaulat sepatutnya pemimpin tidak mengambil ringan atau alpa dalam mempertahankan kedaulatan negara.

"Walaupun sekecil atau sekelumit manapun saiz kawasan yang menjadi rebutan, setiap inci perlu kita jaga dan pertahankan.

"Semoga tindakan undang-undang diambil ke atas pengkhianatan ini," katanya.

Menurut beliau, soal kedaulatan dan maruah negara malah Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pernah menyebut secara jelas bahawa Batu Puteh pernah menjadi milik Johor berdaulat.

"Persoalannya siapa yang menasihati kerajaan membuat keputusan yang melulu sedangkan Peguam Negara dicutikan ketika itu.

"Rakyat Malaysia terutamanya bangsa Johor amat mengambil berat dan pandang serius terhadap perkara itu.

"Mana mungkin maruah dan kedaulatan negara ini digadaikan begitu sahaja," katanya.