Sila log masuk terlebih dahulu.

Semangat Keluarga Malaysia terserlah di Rumah Terbuka PM

Orang ramai menjamu selera pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri 2022 di Kompleks Seri Perdana, pada Ahad. - Foto Bernama
Orang ramai menjamu selera pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri 2022 di Kompleks Seri Perdana, pada Ahad. - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMAS KINI] Kehadiran rakyat pelbagai latar belakang ke Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri 2022 di Seri Perdana hari ini (Ahad) untuk meraikan Aidilfitri menggambarkan semangat Keluarga Malaysia yang dibawa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

"Sambutan amat baik sekali daripada pelbagai kaum untuk sama-sama meraikan Aidilfitri dan menampakkan suasana muhibah di Malaysia tidak kira Islam atau bukan, masing-masing datang beraya dan inilah semangat perpaduan nasional yang patut kita pegang," kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

"Sememangnya saya melihat ia dapat menggambarkan semangat Keluarga Malaysia yang begitu baik. Penerimaan rakyat jelata terhadap konsep Keluarga Malaysia itu sangat baik," kata Wee ketika ditemui pada majlis rumah terbuka itu.

Majlis dengan tema ‘Raya Keluarga Malaysia, Syawal Dirai, Nikmat Disyukuri’ itu yang berlangsung dari 9.30 pagi hingga 4 petang, merupakan rumah terbuka pertama dihoskan Ismail Sabri selepas dilantik sebagai Perdana Menteri pada 20 Ogos 2021, serta barisan Kabinet beliau.

Akibat pandemik Covid-19, rumah terbuka tahunan itu tidak dapat diadakan selama dua tahun. Kali terakhir ia diadakan adalah pada 5 Jun 2019 di Seri Perdana dan dihoskan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan barisan Kabinet beliau.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, kehadiran pengunjung yang begitu menggalakkan ke majlis rumah terbuka itu memang sudah dijangka kerana sudah dua tahun ia tidak dapat diadakan.

"Cuaca pun baik, pelancong asing pun turut sama. Kita nampak perpaduan kekal utuh dengan adanya majlis sebegini," katanya.

Artikel Berkaitan:

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, terdapat pengunjung dan tetamu yang memaklumkan mereka sanggup menempuh perjalanan jauh dan lama semata-mata untuk meraikan hari raya bersama Perdana Menteri.

"Bila saya tanya (pengunjung), kebanyakannya (datang) dari luar Kuala Lumpur dan Lembah Klang. Saya tanya jam berapa (datang), ada yang datang seawal 5 pagi, mereka solat dan kemudian masuk balik ke barisan untuk masuk ke sini (Laman Sari di Seri Perdana).

"Mereka nak meraikan hari raya setelah dua tahun tidak beraya dan ada juga yang nak ambil kesempatan berjumpa sendiri dengan perdana menteri," katanya.

Sehingga 12 tengah hari, dianggarkan 30,000 tetamu dan pengunjung telah hadir ke majlis rumah terbuka itu.

Mengenai sambutan rakyat negara ini terhadap majlis rumah terbuka pertama dihoskan Ismail Sabri itu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ia meraikan pengorbanan rakyat Malaysia selama dua tahun memerangi pandemik Covid-19.

"Saya yakin rakyat Malaysia akan terus berwaspada dan berhati-hati sebab virus ini (Covid-19) ada dengan kita. Jangan jadikan perayaan ini sebagai pembawa kemudaratan kepada kesihatan awam,” katanya yang turut gembira melihat rakyat dapat menyambut Aidilfitri dengan meriah selepas dua tahun tidak merasainya. - Bernama